Vandaag staat te lezen in Het Nieuwsblad dat de voetbalclubs van de Pro League zelf met een voorstel komen om de huidige RSZ-voordelen te herbekijken. “Wij zijn tevreden met dit voortschrijdend inzicht, maar deze voorzet is een gemiste kans.”, zeggen CD&V-Kamerleden Roel Deseyn en Stefaan Vercamer. Volgens hen gaat het voorstel niet ver genoeg. “Wie enkel het RSZ-plafond verhoogt, raakt niet aan de wanverhouding die nu bestaat ten aanzien van de toplonen. Net die oneerlijke spanning wilden we aanpakken.”, klinkt het. De beide politici, die zelf een wetsvoorstel indienden, pleiten er tevens voor om het sociale luik niet los te koppelen van het fiscale.
Sportbeoefenaars en hun werkgevers, en dan voornamelijk voetballers en hun clubs, zijn op fiscaal én sociaal vlak goed af in ons land, dat is geen geheim. Het bestaande stelsel leidde recent nog tot maatschappelijk debat en zorgde ervoor dat Marc Coucke en Pierre François zich kwamen verantwoorden in de commissie. Op dat moment verdedigden ze nog volop de bestaande voordelen. Aangevuurd door het CD&V-wetsvoorstel om de regels terug eerlijker te maken, lijkt de sector nu zelf tot inkeer te komen, maar toch sparen de topclubs zichzelf met het nieuw RSZ-voorstel.
“Onvoldoende.”, vinden Deseyn en Vercamer. “Het enige voorstel dat men doet is het verhogen van een plafond. Hierdoor zal de RSZ-bijdrage op erg hoge lonen nog steeds beperkt blijven, zeker als men dit vergelijkt met andere beroepen. Het raakt bovendien ook eerder de amateurclubs en dat is net het tegenovergestelde van wat wij willen bereiken.”, klinkt het. Verder blijft het fiscaal statuut onaangeroerd. “Onverstandig.”, aldus de CD&V-politici. Ze gaan verder: “Belangrijke wijzigingen in het gedrag van voetbal- en sportclubs realiseer je in het domein van de fiscaliteit. We pleiten ervoor om beide stelsels niet te ontkoppelen. Met ons wetsvoorstel proberen we het evenwicht te bewaren tussen Belgische sportsectoren die competitief blijven zonder fiscale uitwassen. Laten we gebricoleer op dit vlak vermijden.”. Beide Kamerleden vragen in commissie de bespreking van het wetsvoorstel.