Het actieplan terrorisme van de regering werd goedgekeurd. Kris Peeters heeft daarvoor maatregelen uitgewerkt samen met de verzekeringssector. De maatregelen moeten zorgen voor een eenvoudiger, duidelijker en algemener vergoedingsstelsel voor slachtoffers van aanslagen. Peeters volgt hiermee het pleidooi van de parlementaire onderzoekscommissie rond de aanslagen van 22 maart 2016. Daarnaast neemt ook minister van Justitie Koen Geens zijn verantwoordelijkheid met verschillende doortastende maatregelen en wetsontwerpen voor een betere ondersteuning van slachtoffers.
“We hebben lessen getrokken na de aanslagen van 22 maart 2016. De afhandeling van de vergoedingen van slachtoffers kan eenvoudiger en daar zorgen we voor. Na uiterlijk één jaar zullen slachtoffers een morele vergoeding krijgen. Een centraal aanspreekpunt zal het slachtoffer doorwijzen naar de juiste instelling om de vergoeding te krijgen. We zorgen er bovendien voor dat alle slachtoffers van terreuraanslagen recht hebben op een vergoeding, ongeacht de plaats of het middel van de aanslag.” - Kris Peeters
Alle slachtoffers vergoeden
Een eerste belangrijk uitgangspunt van de nieuwe wet is dat situaties waarbij slachtoffers geen beroep kunnen doen op een verzekering, worden uitgesloten. Wie slachtoffer wordt van een terreuraanslag en in België verblijft, zal in de toekomst altijd vergoed worden, ongeacht de plaats van de aanslagen of welke middelen werden gebruikt. Er waren tot hiertoe nog situaties mogelijk waarin slachtoffers van een aanslag geen beroep konden doen op een verzekering die terrorisme dekt, en dat kan niet meer. Deze regels gelden eveneens voor slachtoffers van een aanslag die in België plaatsvindt, maar die in het buitenland verblijven.
Centraal aanspreekpunt en één verzekeraar
Om een zo eenvoudig en duidelijk vergoedingsstelsel voor slachtoffers te creëren, wordt één unieke verzekeraar aangesteld voor de vergoeding van de lichamelijke en morele schade. Het voordeel hiervan is dat er steeds één verzekeraar het dossier beheert die de nodige expertise in huis heeft om dat soort schade vast te stellen.
Belangrijk is dat het slachtoffer niet zelf meer zal moeten zoeken naar wie hij zich moet wenden, het uniek aanspreekpunt bij het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds (BGWF) zal hem naar de juiste verzekeraar begeleiden.
Snellere vergoeding
Het wetsontwerp zorgt verder voor een snellere vergoeding van slachtoffers. Momenteel kan de morele schade pas vergoed worden als er consolidatie is opgetreden van de lichamelijke schade. Voortaan zal de vergoeding worden uitgekeerd uiterlijk na één jaar op basis van de dan vastgestelde invaliditeitsgraad. Indien de invaliditeitsgraad daarna nog toeneemt, wordt het verschil bijbetaald. Verminderd de invaliditeitsgraad, dan hoeft het slachtoffer niets terugbetalen.
Verder wordt ook de procedure voor vaststelling van de uitbetalingspercentages versneld. Voortaan zal het Comité voor Schadeafwikkeling bij Terrorisme zich niet meer moeten uitspreken over het percentage, dat automatisch 100% zal bedragen, wanneer er bij een aanslag:
- maximum 50 slachtoffers zijn, of
- een geraamde schade van minder dan 200 miljoen euro.
Kris Peeters: “Een aanslag is een traumatiserende ervaring en we moeten slachtoffers zo goed als mogelijk begeleiden, ook bij het afhandelen van de verzekeringen. Het is goed dat we verbetering in de wetgeving kunnen doorvoeren, al hoop ik natuurlijk dat ze nooit zal moeten gebruikt worden.”
Hans De Cuyper (Assuralia): “Verzekeraars hebben in overleg met Minister Peeters hun maatschappelijke verantwoordelijkheid opgenomen. Voortaan zullen zij alle slachtoffers vergoeden ongeacht of zij verzekerd zijn of niet, ongeacht de plaats waar de aanslag zal plaatsvinden en ongeacht de wapens of middelen die de terroristen gebruiken”.
Ondersteuning slachtoffers
Twee jaar na de vreselijke aanslagen in Brussel en Zaventem is de Federale Regering volop bezig met de ondersteuning van de slachtoffers. Ook Minister van Justitie Geens nam zijn verantwoordelijkheid met verschillende doortastende maatregelen en wetsontwerpen.
- Een vereenvoudigde procedure zorgt voor versnelde noodhulp voor slachtoffers.
Een afzonderlijk departement "Terrorisme" binnen de Commissie voor financiële bijstand aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden zal de aanvragen behandelen. In het geval van terrorisme zal er altijd een versnelde procedure gevolgd worden.
- Juridische bijstand: slachtofferfonds staat in voor advocatenkosten
Men zal beroep kunnen doen op gespecialiseerde advocaten. Het fonds zal terugbetalen tot een maximumbedrag van 12.000 euro.
- Eén centrale slachtofferlijst op niveau federaal parket
Informatie wordt met respect voor ieders privacy gedeeld met de actoren op het terrein. Telkens in het belang van het slachtoffer.
- Ook buitenlandse slachtoffers zullen op gelijkwaardige manier van statuut kunnen genieten
Minister Geens: “Woensdag bespreken we in de Parlementaire Onderzoekscommissie de gemaakte vooruitgang en welke uitdagingen voor ons liggen. Er is reeds veel gebeurd, maar we werken hard verder.”
Minister Geens sprak ook op de 14e ‘European Remembrance Day for victims of terrorism’ van de Europese Commissie. U leest zijn speech hier: http://bit.ly/2DeeC6l