Het jaar is nog maar net begonnen en toch vielen er alweer slachtoffers bij een verkeersongeval met vluchtmisdrijf. In 2016 stierven er bijna 2 personen per maand en waren er 12 ongevallen met gewonden per dag waarbij de dader het hazenpad koos. Vluchtmisdrijf blijft hardnekkig terugkeren en verdient een kordate aanpak.
CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh lanceerde in april 2016 een actieplan om het aantal vluchtmisdrijven naar beneden te halen. Vandaag werden opnieuw een aantal maatregelen uit dat plan dankzij een wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) omgezet in de praktijk! Het ontwerp moet nu enkel nog aangenomen worden door de plenaire vergadering van de Kamer.
Checklist actieplan vluchtmisdrijf
- Vluchtmisdrijf zal kordaat bestraft worden. Er komt een onderscheid tussen vluchtmisdrijf met gewonden en vluchtmisdrijf met dodelijke slachtoffers.
- Hardleerse chauffeurs worden strenger aangepakt. De maximale gevangenisstraffen stijgen en de maximale straf voor hardleerse chauffeurs wordt verdubbeld. Politierechters kunnen hierdoor nu strenger optreden.
- Chauffeurs die (herhaaldelijk) een rijverbod aan hun laars lappen, kunnen nu ook een gevangenisstraf krijgen. Een gevangenisstraf van 8 dagen tot 2 jaar zal voortaan tot de mogelijkheden van de politierechters behoren.
- Vluchtmisdrijf hangt dikwijls samen met een andere overtreding, zoals rijden onder invloed of zonder verzekering. Chauffeurs die herhaaldelijk rondrijden zonder verzekering vallen ook onder de recidiveregeling. Dat betekent dat wanneer je 2 zware overtredingen binnen de 3 jaar begaat, je dan automatisch een rijverbod van minimaal 3 maanden krijgt en dat je je rijexamen opnieuw moet doen & medische en psychologische testen moet afleggen.
- Chauffeurs die toch rijden zonder te voldoen aan bepaalde codes op hun rijbewijs, zoals toch rijden tijdens het weekend, zullen ondubbelzinnig bestraft worden.
- Overtredingen, zoals snelheidsovertredingen of agressief gedrag, zullen pas na twee jaar verjaren in de plaats van één jaar. Men trachtte vaak de procedure nodeloos te rekken om zo de verjaringstermijn te laten verstrijken. Dat leidde tot straffeloosheid.
- Rijden tijdens een rijverbod en rijden zonder verplicht alcoholslot toegevoegd aan de lijst van zwaardere overtredingen. Hier geldt de verjaringstermijn van 3 jaar.
Jef Van den Bergh: “Helaas moeten we vaststellen dat de gehoopte mentaliteitswijziging er niet vanzelf komt. Door een nog kordatere aanpak hopen we het aantal gevallen van vluchtmisdrijf drastisch te kunnen beperken. De boodschap zo duidelijk: we tolereren dit niet.”
Koen Geens: “Hoge alcoholgehaltes en recidive worden strenger aangepakt en rijden zonder rijbewijs en vluchtmisdrijf met gewonden of doden zullen zwaarder worden gestraft. Zowel voor de zwakke weggebruikers als voor de bestuurders zelf is het belangrijk dat iedereen de wegcode respecteert. Ik dank dan ook mijn collega François Bellot voor de goede samenwerking in de voorbereiding van het wetsontwerp.”