De meerderheidspartijen bereikten vandaag een akkoord om gemeenten, OCMW's en overheidsdiensten strafrechtelijk te laten vervolgen voor misdrijven, zegt CD&V Kamerlid Raf Terwingen, die zelf burgemeester van Maasmechelen is.
De discussie over de mogelijke aansprakelijkheid van gemeenten voor ongevallen die op hun grondgebied voorvallen sleept al ettelijke jaren aan. Zo werd de toenmalige burgemeester van Damme enkele jaren geleden voor de strafrechter gedagvaard voor een dodelijk ongeval op een kruispunt dat slecht verlicht was. Het leidde tot een lange procedureslag. In Kortenberg werden zowel de burgemeester als het schepencollege voor de strafrechter gedaagd nadat een kindje zwaargewond was geraakt toen het aan het spelen was op het speelplein van Kortenberg. CD&V ijvert, net als de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) al jaren voor een oplossing voor deze problematiek. Terwingen is dan ook verheugd met deze doorbraak.
Het is de bedoeling om het aantal onterechte vervolgingen ten aanzien van burgemeester en schepenen in te perken. Het weegt zwaar om als burgemeester of schepen persoonlijk vervolgd te worden voor ongelukken die gebeuren in het kader van beslissingen die ze in hun politieke hoedanigheid nemen. Ook als de zaak na lang procederen uiteindelijk uitmondt in een vrijspraak”, zegt Raf Terwingen.
Gemeenten kunnen momenteel niet voor de strafrechter gedagvaard worden omdat deze in de strafwet “immuniteit” genieten, waardoor in de praktijk, de burgemeester of het schepencollege in persoonlijke naam worden gedagvaard”, aldus Limburgs Kamerlid Raf Terwingen (CD&V).
Kamerleden Raf Terwingen en Sonja Becq: “Het is niet langer houdbaar dat “politieke” rechtspersonen buiten de strafrechtelijke aansprakelijkheid vallen. Deze uitzondering halen we uit de strafwet, zodat ook gemeenten, overheidsdiensten en andere 'publieke rechtspersonen' voortaan strafrechtelijk gedagvaard kunnen worden. De beoordeling wie moet gedagvaard worden, wordt overgelaten aan het openbaar ministerie, dat oordeelt over de opportuniteit van de vervolging en aan de rechter."
In de voorgestelde wijzigingen wordt ook de ingewikkelde “decumulregeling” opgeheven. Deze regeling voorzag in een onderscheid naargelang de natuurlijke persoon die handelde namens de rechtspersoon al dan niet geïdentificeerd kon worden, hield tevens rekening met de zwaarte van de fout en of die opzettelijk of niet-opzettelijk gepleegd was. “Deze regelgeving was nodeloos ingewikkeld, miste precisie en kreeg daarbovenop veel kritiek in de rechtsleer, waardoor we voorzien om ze te schrappen”, zegt CD&V politica Sonja Becq. Nu kunnen dus zowel de natuurlijke persoon als de rechtspersoon voor hetzelfde feit verantwoordelijk worden gesteld. Er wordt tevens voorzien in een evaluatie van de wetgeving binnen de drie jaar.
“Wat voorzien is in de teksten die voorliggen kreeg al eerder een positief advies van de Raad van State. Ook de experten die uitgenodigd werden op de reeks hoorzittingen die in de commissie Justitie werden gehouden waren positief”, zegt de CD&V’er. “Op die manier wordt ten slotte een einde gesteld aan de paradoxale situatie waarin een overheid die regels uitvaardigt en handhaaft, zich zelf niet zou moeten verantwoorden voor de strafrechter”, besluit Terwingen.