Roel Deseyn, de telecomspecialist van CD&V, heeft vragen bij de strategie die Telecomminister De Croo wil hanteren om de prijzen te doen dalen. “Prijzen laat je dalen door de licentiekost te verlagen”, aldus Deseyn.
Hij vreest dat als operatoren 700 miljoen euro moeten ophoesten voor de eerste antenne geplaatst is, we dit met z’n allen in onze factuur zullen voelen. Deseyn stelt ook vragen bij het dichttimmeren van de markt tot 2039. Technologie en mediagebruik evolueren namelijk razend snel. Twintig jaar is bovendien veel langer dan de afschrijvingstermijn van elektronica.
“Het is moeilijk om concurrentie aan te wakkeren als er gedurende twintig jaar geen enkele speler de markt kan betreden. Twintig jaar is een eeuwigheid in telecomland. Zo was 1998 nog het jaar met het hoogste aantal (280.000) semafoonnummers. Een licentie van tien of vijftien jaar lijkt ons beter”, licht Deseyn toe.
De CD&V-politicus wil verder ook de concurrentie aanwakkeren door in te zetten op kwaliteitsvolle netwerken en snel internet in alle gebieden. Op dit moment kent ons land in sommige gemeenten een dekkingsgraad van 85 % van de bevolking. “Nemen we daar echt genoegen mee? Het is tijd voor hoge kwaliteitseisen met minimumsnelheden die jaar na jaar strenger worden. We moeten de investeringen die hiervoor nodig zijn aanmoedigen en niet belasten”, dixit Deseyn, verwijzend naar pyloontaksen op gsm-masten die sommige gemeenten en provincies nog steeds heffen. “Dat zijn gemakkelijke inkomsten voor een lokale overheid die echter opnieuw worden doorgerekend in de telecomfactuur van ons allen”, aldus Deseyn.
Hij diende samen met collega Jef Van den Bergh een wetsvoorstel in. Lokale overheden worden daardoor voor de keuze gesteld: of ze geven telecomoperatoren de investeringsruimte om in hun regio een netwerk van topkwaliteit uit te rollen en belasten niet, of ze halen gemakkelijk geld op. De investeringen van mobiele operatoren lopen nu al terug (van 576 miljoen euro in 2014 naar 450 miljoen in 2017).
Hij besluit: “Het Internet der Dingen (IoT), zelfrijdende tractoren en zelfrijdende auto’s hebben snel mobiel internet nodig. Europese automerken zien de uitrol van 5G als onontbeerlijk om de auto’s zelfsturend te laten worden: deze auto's moeten overal kunnen rijden. De Europese Commissie voorspelt dat er tegen 2020 ongeveer 6 miljard toestellen in de lidstaten zullen geconnecteerd zijn met internet, ten opzichte van ongeveer 1,8 miljard in 2013. Laten we als klein landje eens één keer absolute voorloper zijn op dit vlak en de rode loper uitrollen voor innovatie.”