Alle veiligheidsdiensten zullen een beroep kunnen doen op één centrale Kruispuntbank Veiligheid. De parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart 2016 neemt hiermee een aanbeveling over die CD&V-fractievoorzitter Servais Verherstraeten namens zijn partij op tafel legde. Vandaag stelt de commissie haar aanbevelingen over het luik ‘Veiligheidsarchitectuur’ voor.
De bestaande databanken van de verschillende veiligheidsdiensten in ons land (OCAD, ANG, …) zullen evolueren naar een algemene Kruispuntbank Veiligheid waar de gerechtigde veiligheidsdiensten, uiteraard op een veilige manier, toegang zullen toe hebben. “Er zitten al heel wat gegevens in deze databanken. Door één centrale Kruispuntbank op te richten, zullen alle veiligheidsdiensten toegang hebben tot dezelfde informatie en zullen gegevens effectief gekruist kunnen worden met elkaar.”, legt fractieleider Servais Verherstraeten (CD&V) uit. Hij is vast lid voor zijn partij van de onderzoekscommissie terrorisme die ontstaan is na de aanslagen van 22 maart vorig jaar. Verherstraeten benadrukt dat er gestart wordt vanuit de bestaande databanken om zo te komen tot een snelle operationalisatie. Deze methode drukt ook de kosten. “Een gezamenlijke databank stimuleert bovendien het vertrouwen van alle betrokken diensten. Het spreekt voor zich dat we deze databank blijvend zullen moeten voeden met adequate informatie.”, aldus Verherstraeten.
De Kruispuntbank moet zorgen voor een betere informatiedoorstroming- en beheer. “Het kan niet de bedoeling zijn dat we alle beschikbare informatie dupliceren of onnodig centraliseren, wel is het de bedoeling dat de informatie beschikbaar is voor wie ze relevant is. De Kruispuntbank Veiligheid moet op een efficiënte en veilige wijze geconsulteerd kunnen worden, met respect voor de autonomie van de betrokken instanties en de hen toebedeelde opdrachten.”, aldus Verherstraeten. De databank wordt verrijkt met een zogenaamd “flagging systeem”, waardoor het mogelijk wordt om te kijken welke dienst nieuwe informatie heeft toegevoegd of gewerkt heeft op een bepaald dossier.
“Deze geïntegreerde databank is een zeer belangrijke stap in de strijd tegen terrorisme en een cruciaal instrument voor onze veiligheidsdiensten.”, benadrukt Verherstraeten. Er werd inspiratie gevonden bij de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid en het e-Health-platform. Zij werken reeds met een efficiënt systeem waar op een veilige manier informatie wordt gedeeld tussen bestaande databaken.
“Om te bepalen wie en op welke manier toegang zal hebben tot deze geïntegreerde Kruispuntbank Veiligheid zal een beheersplatform worden aangeduid waarin elke veiligheidsdienst vertegenwoordigd is.”, besluit Verherstraeten.