Vice-eersteminister en minister van consumenten Kris Peeters neemt extra maatregelen om te voorkomen dat mensen in een situatie van overmatige schuldenlast belanden.
“We zien te vaak dat schulden op hun beurt voor nieuwe schulden zorgen en dat mensen zo in een neerwaartse spiraal terechtkomen. De schulden hangen mensen op termijn als een zwaard van Damocles boven het hoofd. Ik ben al een tijd aan het werken rond de problematiek en heb een aantal voorstellen klaar. Die moeten helpen om overmatige schuldenlast te voorkomen en moeten vermijden dat mensen door snel oplopende kosten er niet in slagen om hun schulden af te betalen. Omdat de maatregelen ook gevolgen hebben voor handelaars en kredietverleners, wil ik ze met alle betrokken partijen bekijken. De statistieken tonen dat het aantal mensen die kampen met schulden daalt, maar we moeten ervoor zorgen dat die daling versnelt.”
In oktober 2017 hadden 364.645 consumenten minstens één achterstallige betaling openstaan, goed voor een totaal bedrag van 3 miljard euro. Het goede nieuws is dat de cijfers in dalende lijn zijn. Tegenover oktober 2016 daalde het aantal consumenten met schulden met 1,9 procent en het totaal bedrag van de schulden met 4 procent. Toch blijven nog steeds duizenden mensen kampen met schulden die ze niet kunnen terugbetalen. Minister Kris Peeters wil extra maatregelen nemen om overmatige schuldenlast en een schuldenspiraal te voorkomen.
Overmatige schulden vermijden
Wanneer een bank of een winkel aan een consument een krediet verstrekt, moet de wetgeving op het consumentenkrediet nageleefd worden. Minister Kris Peeters is bezig aan guidelines om die wetgeving verder te verduidelijken. Die moeten kredietverstrekkers begeleiden bij het evalueren van de solvabiliteit van de consument.
Verder werkt minister Peeters aan een versterking van de Centrale voor Krediet aan Particulieren. Door de bedragen die in de centrale geregistreerd zijn regelmatig up te daten en door de link te leggen met het register van beslagberichten, kan de centrale een beter overzicht hebben op de financiële toestand van de consument.
Oplopende kosten vermijden
Als een consument dan toch in een situatie beland waarin hij zijn schulden niet kan terugbetalen, moet er alles aan gedaan worden om te vermijden dat hij verder wegzakt in die schulden. Eerder deze week gaf minister Peeters al aan dat hij het niet kunnen vindt dat overheidsdiensten bij een eerste aanmaning kosten aanrekenen. Hij zal daarover overleggen met de bevoegde ministers.
Minister Peeters wil daarnaast het principe invoeren dat de administratieve kosten voor de invordering van een schuld, nooit meer mogen bedragen dan de schuld zelf. Kris Peeters: “Als iemand moeite heeft om een factuur van 50 euro te betalen en daardoor nog eens enkele honderden euro administratiekosten extra moet betalen aan een incassobureau, raakt die persoon alleen maar verder in de schulden. We moeten ervoor zorgen dat de verhouding tussen de schuld en de administratiekosten niet uit evenwicht raakt.”
Daarnaast ziet minister Peeters nog andere mogelijkheden om oplopende schulden te vermijden. De betalingstermijn van facturen bedraagt vaak 15 dagen. Door die te verlengen naar 30 dagen, zijn we er zeker van dat de betalingstermijn nog loopt op het moment dat mensen hun loon of vervangingsinkomen ontvangen. Bij domiciliëring zouden klanten dan weer de mogelijkheid moeten krijgen om zelf de startdatum te bepalen. Op die manier kunnen ze hun betalingen spreiden.
Verder denkt minister Peeters aan het aanscherpen van de regels voor incassobureaus. Als een schuld betwist wordt is dat momenteel geen zaak voor het incassobureaus, maar een van de klant en de verkoper. Door het incassobureau mee aansprakelijk te stellen voor de correcte opeisbaarheid van de schuld, wordt de klant beter beschermd. Ook kunnen de verplichte informatievermeldingen op brieven van incassobureaus worden uitgebreid, zodat schuldenaars beter worden ingelicht over hun mogelijkheden van verweer of de opties die bestaan op vlak van spreiding van de betaling. Tot slot kan een verbod van het no cure no pay principe worden ingevoerd, zoals vandaag al het geval is bij advocaten. Vandaag wordt dat principe vaak toegepast, waarbij incassobureaus pas uitbetaald worden wanneer ze de schulden hebben kunnen invorderen. Het zet incassobureaus ertoe aan om schuldenaars onder druk te zetten. Een verbod van het no cure no pay principe en een vervanging door een systeem waarbij incassobureaus per opdracht en niet per resultaat betaald worden, kan uitwassen vermijden.
Alle voorstellen hebben uiteraard een impact op handelaars en kredietverleners. Daarom wil minister Peeters met alle betrokken partijen zoals incassobureaus en expertisecentra voor schuldenlasten rond tafel zitten.