“Laat de terugbetaling van een geneesmiddel afhangen van het feit of de behandeling aanslaat of niet.”, een voorstel van pharma.be dat vandaag te lezen staat in de krant Het Nieuwsblad. Dat was tevens 1 van de drie pistes die CD&V Kamerlid Nathalie Muylle vorige week naar voren schoof tijdens het vragenuurtje. Het Kamerlid ziet zich gesterkt in het voorstel en stelt alsnog voor om samen de handen in elkaar te slaan voor al die andere Pia’s in ons land. Muylle pleit voor één Europese prijs voor innovatieve geneesmiddelen. Verder moet volgens het West-Vlaams Kamerlid de terugbetaling van dergelijke dure geneesmiddelen gekoppeld worden aan de effectiviteit ervan. Ten slotte moet het wetenschappelijk onderzoek losgekoppeld worden van de commercialisering.
“Wat Vlaanderen gedaan heeft voor baby Pia was hartverwarmend en eervol. Maar, er zijn 500.000 Belgen die aan één van de 6.000 zeldzame ziekten lijden. Voor velen onder hen is er geen of slechts beperkte toegang tot innovatieve geneesmiddelen.”, aldus CD&V specialiste Volksgezondheid Nathalie Muylle.
Muylle pleitte tijdens het vragenuurtje in De Kamer voor:
één Europese prijs voor innovatieve geneesmiddelen. “Het kan niet zijn dat men alle Europese landen gaat afschuimen om te onderhandelen en dan te zeggen: als het geneesmiddel erkend is, moet u die of die prijs betalen.”.
- de terugbetaling moet gekoppeld worden aan de effectiviteit van het geneesmiddel. “Als het werkt, moeten wij meegaand zijn. Als het niet werkt, moeten wij niet, of slechts gedeeltelijk, terugbetalen.”
- De genomen marges zijn te groot. “Wij moeten eens nadenken over hoe wij in de toekomst de financiering van onderzoek en ontwikkeling kunnen loskoppelen van het in de markt zetten en het produceren van geneesmiddelen.”
Het Kamerlid is geen voorstander van dwanglicenties. “Als bedrijven vandaag ons land verlaten, dan zullen diezelfde partijen hier over een aantal maanden roepen dat de tewerkstelling in ons land verdwijnt.”, klonk het. Ook de vaccinaties zijn geen piste: “Vaccinaties worden in Wallonië door de farmasector gefinancierd. In Vlaanderen willen wij een goed en correct kader. Wij willen de juiste beslissingen nemen, vooraleer met vaccinaties verder te gaan.”
“Patiënten hebben recht op duurzame en betaalbare oplossingen. Laten wij voor de vele Pia's en 500.000 Belgen die vandaag lijden aan een zeldzame ziekte, in alle correctheid en eerlijkheid samen aan tafel oplossingen vinden.”, besluit het West-Vlaams Kamerlid.