De fietsvergoeding is hét instrument om meer mensen te stimuleren om met de fiets naar het werk te gaan. Nochtans heeft vandaag nog niet iedereen recht op zo’n vergoeding. Jef Van den Bergh wil hier verandering in brengen en pleit voor een veralgemening van de fietsvergoeding: eenzelfde bedrag voor alle werknemers in álle sectoren.
Steeds meer werknemers komen met de fiets naar het werk. De fietsvergoeding is hierin ongetwijfeld een belangrijke stimulans. In bedrijven waar een fietsvergoeding wordt ingevoerd, stijgt het aantal fietsers namelijk met meer dan 20 procent.
We willen dat aantal verder doen stijgen. Fietsen is niet alleen gezond, het is ook beter voor het milieu en het houdt werknemers uit de file.
Ook werknemers die iets verder van hun werk wonen, kunnen dankzij de elektrische fietsen en speed pedelecs op een duurzame en flexibele manier naar hun werk gaan. Eerder zorgde Jef Van den Bergh er al voor dat ook gebruikers van die vervoersmiddelen in aanmerking komen voor de fiscaal vrijgestelde fietsvergoeding, indien hun werkgever die toekent.
Voordelen
De fiets is ondertussen een volwaardig alternatief voor de toenemende files, zeker in combinatie met het groeiend aantal fietssnelwegen. Hierdoor worden grotere woon-werkafstanden steeds meer haalbaar. Daarnaast heeft onze mobiliteit een erg groot aandeel in de klimaatverandering en de luchtvervuiling.
Ondanks alle voordelen, hebben heel wat werknemers vandaag nog geen recht op een fietsvergoeding.
Principieel zou de fietsvergoeding veralgemeend moeten worden. Daarom hebben we een resolutie klaar die aan de sociale partners vraagt een veralgemeende regeling uit te werken.”
Vergoeding
Jef Van den Bergh wil eveneens onderzoeken of het wenselijk is om de fietsvergoeding fiscaal en van RSZ-bijdragen vrijgestelde bedrag te verhogen. Vandaag is die vrijgesteld van belasting en RSZ-bijdragen tot max. 0,23 euro per kilometer.
Tot slot lijkt het aangewezen om te evolueren naar één bedrag per km voor elke werknemer.
We roepen de sociale partners dan ook uitdrukkelijk op om te kijken op welke manier de fietsvergoeding algemeen kan ingevoerd worden, in alle sectoren, privé en publiek, en voor alle werknemers. Zo geven we een extra impuls aan de keuze voor Koning Fiets in het woon-werkverkeer! “
.@jefvandenbergh @cdenv wil gelijke én hogere fietsvergoeding voor alle werknemers: “We kunnen dit alleen maar toejuichen” https://t.co/g3FvRCP1Ix via @nieuwsblad_be https://t.co/g3FvRCP1Ix
— CD&V Kamer (@CDenV_Kamer) 10 oktober 2018
We staan met z’n allen steeds meer stil. De negatieve impact ervan op onze levenskwaliteit valt niet te onderschatten. Daarom evolueren we in veel steden en gemeenten naar een mobiliteitsplan dat ervoor zorgt dat de wegen in en rond de centra niet nog meer dichtslibben. Een plan waarbij alle weggebruikers elkaar respecteren, zich veilig kunnen verplaatsen en ze kostbare tijd besparen. Goed voor het milieu én de portemonnee.
>> Laat je inspireren door sterke lokale voorbeelden.