Uit cijfers die het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen vandaag bekendmaakten blijkt dat de meldingen van geslachtsdiscriminatie zijn verdubbeld op vijf jaar tijd. Vooral frappant is dat 1 melding op de 5 gaat over zwangerschaps- of moederschapsdiscriminatie. CD&V-Kamerlid Els Van Hoof erkent het probleem en stelt ook dat er nog onvoldoende bescherming is voor vrouwen die borstvoeding geven of in een proces van medisch begeleide voortplanting zitten. Wat is het probleem precies?
Van Hoof: “Er is al een goede wetgeving in ons land maar er vallen nog altijd vrouwen uit de boot. Zo is het door de antidiscriminatiewetgeving verboden om vrouwen te ontslaan omwille van hun zwangerschap, maar worden vrouwen die in een proces van medisch begeleide voortplanting zitten nog vaak belemmerd in het proces. En ook na de zwangerschap is er een probleem. Vrouwen die borstvoeding willen geven worden nog vaak verhinderd om bostvoedingspauzes in te lassen. Daarom dien ik twee wetsvoorstellen in die discriminatie omwille van borstvoeding en medisch begeleide voortplanting verbieden. Zo kunnen deze vrouwen niet meer ontslagen of anders behandeld worden.”
Medisch begeleide voortplanting
Op dit moment zijn moederschap en zwangerschap reeds vastgelegd als grond van discriminatie. Dit zorgt ervoor dat vrouwen tijdens en na hun zwangerschap niet gediscrimineerd mogen worden op basis van hun moeder zijn.
Els Van Hoof, kamerlid voor CD&V en jarenlang voorzitster van vrouwenbeweging Vrouw & Maatschappij, stelt dat een uitbreiding zich opdringt. Vrouwen die een proces van medisch begeleide voortplanting (in-vitro fertilisatie) aangaan worden hier al te vaak in belemmerd door de werkgever.
Van Hoof: “ In-vitro fertilisatie (ivf) is een zeer veeleisend proces met bloedafnames, hormoneninjecties, eicelpuncties, herimplantaties van embryo’s, controleradiografieën en medische raadplegingen. De behandeling blijkt zeer moeilijk combineerbaar met een job: vrouwen die een ivf-behandeling ondergaan zijn geregeld afwezig. Werkgevers ervaren deze afwezigheden vaak als onrechtmatig waardoor zij belemmerd worden in hun vrije keuze om een ivf-behandeling te starten en zo hun kinderwens waar te maken.”
Daarom wil ze medisch begeleide voortplanting inschrijven als grond van discriminatie in de genderwet. Dat zorgt voor een rechtstreekse bescherming en meer zichtbaarheid voor de rechten van vrouwen die een ivf-behandeling volgen.
Borstvoeding
En ook na de zwangerschap blijft discriminatie bestaan. Zo worden vrouwen vaak verhinderd om borstvoeding te geven. Van hoof: “Uit onderzoek van IGVM blijkt dat 1 op 5 vrouwen geen borstvoedingspauzes krijgt van de werkgever. Dit terwijl werkgevers borstvoedingspauzes wettelijk gezien moeten toestaan. Ook op andere plaatsen, zoals bv. op de bus, worden vrouwen nog altijd verhinderd om borstvoeding te geven. Het verhinderen van vrouwen om borstvoeding te geven is problematisch. Het geven van borstvoeding heeft namelijk een positief effect op de gezonde groei van kinderen en de borstmelk bevat belangrijke nutriënten.”
Daarom wil het Kamerlid ook discriminatie omwille van borstvoeding verboden maken. Door het expliciet erkennen van borstvoeding als een beschermd criterium in de antidiscriminatiewetgeving krijgt elke vrouw de juridische handvaten om deze discriminatie te bestrijden en aan te klagen.