Het parlement wil heldere doelstellingen en resultaatsverbintenissen opleggen aan Bpost op vlak van kwaliteit. Iedereen moet in zijn eigen buurt kunnen genieten van het volledige assortiment van postdiensten, ook buiten de kantooruren. In de Kamer-commissie Infrastructuur werd daarover woensdag een resolutie van Veli Yüksel (CD&V) unaniem goedgekeurd.
De commissie infrastructuur stemde woensdag 4 juli 2018 unaniem de resolutie van CD&V-Kamerlid Veli Yüksel over de kwaliteit van postdiensten.
“Er zijn signalen dat de kwaliteit van de postbedeling niet verbetert,” licht Yüksel zijn initiatief toe. “Gelet op de krimpende markt ziet het ernaar uit dat Bpost ook de komende jaren de facto de enige grote aanbieder zal zijn. Individuele consumenten en kleine ondernemingen verdienen daarom bescherming; ze hebben nauwelijks onderhandelingsmacht”, zegt het Kamerlid. Het BIPT – de regulator voor postdiensten en telecom in ons land – stelt in zijn advies van 25 juni 2018 dat “de klanttevredenheid de laatste jaren stagneerde. Bovendien blijft de kwaliteit van de prioritaire brievenpost sinds 2013 dalen. Ondanks het feit dat de brievenmarkt aan belang blijft verliezen, blijft het aantal klachten betreffende brieven, kranten en tijdschriften erg hoog. Yüksel wijst daarbij op overlijdensberichten die soms te laat worden gebust.
Veel meer dan brieven alleen
Consumenten en bedrijven ontvangen steeds meer elektronische communicatie. Het brievenvolume daalt. “Maar ondanks de dalende postvolumes heeft Bpost nog steeds een belangrijke economische maatschappelijke rol,” zegt Yüksel. “De postsector vertegenwoordigt 0,6 % van het bbp en 26.412 (VTE) jobs. De federale regering moet Bpost daarom aanmoedigen om in te zetten op innovatieve diensten zoals het afdrukken en bezorgen van digitaal verzonden aangetekende zendingen, foto’s etc.”.
Yüksel vraagt tevens een evaluatie van de perssteun die Bpost krijgt voor het verdelen van abonnementskranten. Die perssteun bedraagt vandaag 200 miljoen euro per jaar. “Dat is oneerlijke concurrentie voor krantenverkopers die dagelijks worstelen en dat zonder overheidssteun,” aldus Yüksel.
Voorbeeldfunctie qua diversiteit
In zijn resolutie vraagt Yüksel aan Bpost om een nieuw diversiteitsplan met streefcijfers voor het aandeel werknemers met een migratieachtergrond uit te werken. “De werkvloer is best een weerspiegeling van een maatschappij, die elk talent wil benutten. Overheidsbedrijven moeten daarin het voortouw nemen. Ze hebben een voorbeeldfunctie op vlak van sociale dialoog en diversiteit,” aldus de CD&V-politicus.
Post ook na de fusies
De Kamer vraagt ook dat Bpost de geplande fusies van gemeenten maximaal ondersteunt en post blijft doorsturen. Vanaf 1 januari 2019 wordt Vlaanderen immers zeven fusiegemeentes rijker. “Verschillende kleinere gemeenten fuseren dan tot grotere fusiegemeenten. Dus krijgen heel wat mensen krijgen dan een nieuw adres,” zegt Yüksel. “Door de fusies zullen verschillende straten van naam veranderen en het kan ettelijke maanden duren eer kennissen, vrienden en leveranciers in binnen- en buitenland hun adresboekjes hebben aangepast,” verklaart de volksvertegenwoordiger. Alles samen zulllen bijna 200.000 Vlamingen zo zonder te verhuizen, veranderen van woonplaats.
Achtergrond:
Voorbereiding van het nieuwe beheerscontract is lopende.