Sinds anderhalf jaar is de kilometerheffing voor vrachtwagens een feit. Naar aanleiding hiervan vroeg Paul Delva (CD&V) Minister Vanhengel of er al een oplossing was gevonden voor een aantal kinderziekten. Zo moet er voor elke inbreuk 1.000 euro worden betaald ongeacht het gaat over een kleine of een grote inbreuk. Er moet eveneens een oplossing gevonden worden voor de on-board units - die registreren waar en wanneer een vrachtwagen zich verplaatst - die niet werken. Chauffeurs kregen daardoor soms onterechte boetes. Bovendien vielen de inkomsten uit de kilometerheffing lager uit dan vooropgesteld door de mobiliteitsexperten.
Vanhengel kondigde in de commissie aan dat er een akkoord is met de andere gewesten om naar een proportioneel boetesysteem te gaan en dat er slechts 1 boete per kalenderdag per gewest zal worden uitgeschreven om zo het probleem van de niet-werkende on-board units op te vangen. De inkomsten uit de kilometerheffing zijn sinds een tijdje gestabiliseerd, waardoor er voor volgend jaar een juiste inschatting van de ontvangsten kan gebeuren. De Brusselse Regering zal iets meer dan 11 miljoen euro in haar begroting hiervoor inschrijven.
“Ik vind het positief dat er een oplossing is gevonden voor een aantal problemen. We moeten de kilometerheffing voor vrachtwagens immers beschouwen als een goede test case. Ik pleit er dan ook voor om op termijn de kilometerheffing in te voeren voor personenwagens. Het zet immers aan tot een bewuster gebruik van de wagen. Wie weinig rijdt en files vermijdt, betaalt minder. Enkel op die manier komen we tot een evenwichtige mobiliteit.”, aldus Paul Delva.