Seksuele intimidatie in de straat is een probleem waar bijzonder veel vrouwen zich aan storen. Scheldwoorden, achtervolgen of ongewenste aanrakingen: het geeft vrouwen een onveilig gevoel in de openbare ruimte. Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets lanceert daarom samen met vzw ‘Touche Pas A Ma Pote’ een applicatie die vrouwen helpt melding te maken van seksuele intimidatie en omstaanders kan mobiliseren.
Reporter Soufiane Amro was er alvast bij op de lancering:
De applicatie ‘Blijf van mijn lijf’ werd deze ochtend gelanceerd in de Brusselse hogeschool IHECS, in een wijk waar studentes al regelmatig klaagden over seksuele intimidatie, in aanwezigheid van staatssecretaris Debaets, Béa Ercolini (oprichtster van Touche Pas A Ma Pote), Alma Guirao, de uitvindster van de applicatie en een aantal studentes die getuigde over intimidatie.
Staatssecretaris Debaets maakte ook een aantal nieuwe cijfers bekend uit de studie van de UGent naar geweld op vrouwen. Op een groep van 450 Brusselse vrouwen werd 86% al minstens éénmaal seksueel geïntimideerd, 34% lijdt er nog steeds onder, 22% praatte met niemand over ergste incident en 3,6% diende klacht in.
Omwille van de ernst van de situatie wil Bianca Debaets de strijd opvoeren: “Er is te weinig respect voor vrouwen in de openbare ruimte. Als je uitgescholden of lastig gevallen wordt op straat, heeft dat vaak een blijvend negatief effect. We mogen dat niet aanvaarden. Met de app kun je omstaanders een signaal geven als zoiets gebeurt. Ik roep de Brusselaars dan ook op zich mee te engageren. Ook de politie zou de app als een handig instrument kunnen gebruiken.”
De applicatie is gebaseerd op het Franse Handsaway, van Alma Guirao. Eén derde van de gebruikers zijn mannen, die vaak ook vragende partij zijn om zich te kunnen engageren in de strijd tegen seksuele intimidatie. Staatssecretaris Debaets gelooft in de combinatie van technologie en engagement.
De app is geen mirakeloplossing, maar het versterkt wel twee belangrijke dingen. Je ziet meer wat er echt gebeurt en waar het gebeurt – het wordt geregistreerd -, in plaats van enkel het topje van de ijsberg. Ook de wijkpolitie kan het zien, en als het veel gebeurt in een bepaalde straat, slim beginnen patrouilleren. En ten tweede versterk je de solidariteit ermee: je geeft mensen de mogelijkheid om elkaar te steunen, wanneer ze eens door een wijk wandelen die ze wat minder goed kennen.”
De app is nu al beschikbaar op Google Play en vanaf 9 maart op Apple Store.