Werk is voor veel mensen de belangrijkste bron van inkomsten. Werk helpt armoede tegen te gaan. Wie werkt, heeft 4,8% kans om in armoede te belanden. Iemand zonder werk loopt een armoederisico van 17%.
Het belang van werk overstijgt echter het louter financiële. Werk zorgt voor regelmaat en structuur in de dagindeling. Werk zorgt voor sociale contacten. Een belangrijk deel van je kennissenkring maak je op de werkvloer. Werk verschaft mensen een identiteit. “Wat doe je voor de kost”, is een klassieke eerste vraag aan onbekenden. Werk verbindt mensen met doelen die het individuele niveau overschrijden en zorgt voor integratie in de maatschappij. Werk laat mensen toe hun talenten en competenties te ontwikkelen en te tonen. Zo is het ook een hefboom tot zelfontplooiing en in veel gevallen ook gewoon een bron van geluk. Uit onderzoek blijkt dat mensen om al die redenen werk het belangrijkste domein in hun leven vinden, na familie.
Werk is ook belangrijk voor de samenleving. Zonder gedreven werknemers geen sterke economie. Zonder voldoende mensen die werken, komt de financiering van onze sociale bescherming in gevaar. Tot 2020 gaan elk jaar 114.000 mensen met pensioen. Tegen 2030 bedraagt de kost van de vergrijzing net geen 50 miljard euro. Onze maatschappij heeft iedereen die kan werken hard nodig, zolang sociale bescherming in grote mate gefinancierd wordt door arbeidsmarktprestaties. Er moeten meer mensen aan de slag om ons welvaartsniveau op peil te houden.