Europa, buitenlandse zaken, buitenlandse handel, defensie en ontwikkelingssamenwerking
De Vlaamse christendemocraten zijn altijd voorvechters geweest van het Europese project, en vandaag nog meer dan ooit. De uitdagingen die in de geglobaliseerde wereld in toenemende mate op ons blijven afkomen, kunnen alleen nog effectief worden aangepakt door de krachten op Europese schaal te bundelen.
Vlaanderen of België zijn op hun eentje niet opgewassen tegen mondiale uitdagingen als klimaatverandering, pandemieën, migratie, armoede, terrorisme, digitalisering, ... Evenmin zijn ze in staat om evenwichtige handelsstromen te garanderen. De Europese Unie biedt ons bovendien het stabiele kader van een eengemaakte markt. Voor de Vlaamse welvaart, die zo sterk gebaseerd is op een exporteconomie, is dit essentieel – wat niet wegneemt dat de Unie veel meer is en hoort te zijn dan een markt. Niet toevallig leggen de Vlaamse christendemocraten in dit verband ook een klemtoon op de ambitie van een sterk sociaal Europa.
Tegelijkertijd moeten we ook kritisch blijven over de werking van de Unie. Uiteraard hebben we vragen en bedenkingen. Als wij zelf de rechtsstaat respecteren, dan horen de andere EU-lidstaten dat ook te doen. Waarom moet het Europees Parlement maandelijks naar Straatsburg verhuizen als vergaderen beter in Brussel kan? En we zullen niet aanvaarden dat een verworvenheid als de sociale zekerheid in ons land wordt uitgehold. Omwille van een slagkrachtiger Europees beleid hoort de besluitvorming van de Europese Unie eenvoudiger, soepeler en transparanter te worden gemaakt en dienen meer inspanningen te worden gedaan om de interne samenhang en de solidariteit tussen de lidstaten te versterken.
De Vlaamse christendemocraten willen niet meer Europa omwille van Europa. Ze willen een beter Europa. Voor ons is een beter Europa trouwens ook en vooral een Europa waarin het sociaal weefsel van onze samenleving wordt gevrijwaard en alle Europese burgers vanuit hun leefgemeenschap de culturele eigenheid kunnen bewaren: Europa dicht bij jou.
De betrokken samenleving die wij voor ogen hebben, is er een van gedeelde welvaart, verzekerde veiligheid en een zo groot mogelijke inclusiviteit op grond van respect voor de maatschappelijke en politieke waarden die we koesteren. Ze heeft – nu meer dan ooit – een sterke internationale dimensie. Veiligheid is een belangrijk aspect van betrokkenheid en inclusiviteit en daarom vraagt ook internationale veiligheid vandaag om prioritaire aandacht.