Wonen, mobiliteit, openbare werken, ruimtelijke ordening en stedenbeleid
Een huis op maat in een warme, stimulerende buurt is een voorwaarde om thuis te kunnen komen. Ook vandaag geloven we nog sterk in de kracht van buurten. Daarom moeten we inzetten op leefbaarheid en dynamiek van buurten, bijvoorbeeld door een inrichting van de publieke ruimte die aanzet tot ontmoetingen, door het behoud van essentiële openbare dienstverlening in kleinere gemeenten, door het behoud van levendige buurtscholen, door een kernversterkend beleid in de gemeenten.
Meer dan ooit staan we met z’n allen in de file. Ons openbaar vervoer is niet zo goed georganiseerd als we zouden willen. Kortom, we verliezen kostbare tijd met inefficiënte verplaatsingen. Tijd die we liever spenderen aan gezin, familie en vrienden, ontspanning en werk. Tegelijk heeft ons verplaatsingsgedrag een belangrijke negatieve weerslag op onze leefomgeving zowel wat kwaliteit van lucht als van open ruimte betreft. We willen evolueren naar efficiënte en duurzame verplaatsingen zodat ons leefmilieu gevrijwaard wordt en onze openbare ruimte teruggewonnen.
Efficiënte en duurzame verplaatsingen komen ook onze bedrijven ten goede. De economische rendabiliteit wordt verhoogd door tijdige levering van grondstoffen en producten en een lager stressniveau bij werknemers. Daarnaast moeten we er kunnen op vertrouwen dat onze kinderen en kleinkinderen, ouders en grootouders, veilig de baan op kunnen.
Mensen zijn op zoek naar meer ‘quality time’. De tijd die we verliezen aan verplaatsingen, strookt hier niet mee. Mensen hechten meer belang aan hun leefomgeving. Dat uit zich in een vraag naar ‘quality neighbourhoods’ met voldoende, kwaliteitsvolle open ruimte waar mensen op een aangename manier kunnen samenleven en propere lucht inademen.