Veiligheid is meer dan repressie. Preventie, repressie en nazorg gaan hand in hand. Veiligheid is ook niet alleen de verantwoordelijkheid van de overheid, maar van iedereen. CD&V is voorstander van een intensievere ondersteuning van buurtpreventienetwerken en buurtinformatienetwerken (BIN’s).
De wijkagent is een cruciale schakel in de ketting. Een wijkagent die aanspreekbaar is, de buurt en inwoners kent, ziet vroeger dan wie ook mogelijke problemen en kan ze preventief aanpakken. Naast de wijkagent moet ook geïnvesteerd worden in jeugdwerkers, dienst- en hulpverleners, gemeenschapswachten en stadsmariniers.
Daarbij moet de slagkracht van de burgemeester versterkt worden. Naast gerechtelijke en politionele maatregelen is bestuurlijke handhaving een derde, evenwaardig middel om de veiligheid te garanderen. Bestuurlijke maatregelen moeten gebruikt worden daar waar ze een meerwaarde hebben. Ze mogen geen vervanging zijn van justitie.
Organisatie politie
We pleiten voor de vrijwillige schaalvergroting van politiezones. Dat leidt tot meer expertiseontwikkeling, een betere samenwerking en een efficiëntere inzet van mensen en middelen. Schaalvergroting moet hand in hand gaan met sterke wijkcommissariaten en mag niet ten koste gaan van de nabijheidspolitie.
Brussel heeft nood aan een eenheid van visie en leiding. CD&V is voorstander van een eengemaakte Brusselse politiezone met eenheid van commando.
Drugsbeleid
We staan voor een beleid dat duidelijk ‘nee’ zegt tegen illegale drugs en ontradend is voor legale drugs als alcohol en tabak. Aan de ene kant moet de vraagzijde aangepakt worden door meer drugpreventie en verslavingszorg. Als er een verslavingsprobleem is, heeft elke verslaafde recht op een opvangplaats en aangepaste behandeling.
Aan de andere kant: de aanbodzijde. Er moet streng opgetreden worden tegen drugproductie en drugshandel door meer middelen vrij te maken voor de screening op drugs en andere illegale middelen in de (lucht)havens.
Cyberveiligheid
We worden meer en meer geconfronteerd met cybercriminaliteit zoals ‘phishing’, cyberafpersing, ‘grooming’, identiteitsfraude, ‘hacking’... De politiediensten die rond cybercriminaliteit werken, moeten versterkt worden met extra mensen, middelen en technologie. We willen in elke politiezone een contactpersoon gespecialiseerd in internetveiligheid en internetcriminaliteit.
Er moeten afspraken worden gemaakt met internetplatformen om tot een snelle rapportering en effectieve verwijdering van terroristische inhoud en andere illegale ‘content’ te komen. Daarnaast willen we meer samenwerken met de grote internet- en sociale mediabedrijven om eenvoudige meldingsfuncties uit te bouwen waarmee gebruikers cybergeweld kunnen melden.
Civiele veiligheid
De helft van de brandweerinterventies zijn voor dringende medische hulp. In grote delen van ons land wordt dringende medische hulp enkel verzorgd door brandweerdiensten. Deze mensen, in het bijzonder de vrijwilligers, verdienen financiering en ondersteuning. De kostprijs van de hulpverleningszones moet geobjectiveerd worden en de financiering binnen een redelijke termijn evolueren naar een 50/50-verdeling tussen het federale en het lokale niveau.
We willen ‘first responderteams’ uitwerken. Dit zijn mobiele eenheden die in dichtbevolkte gebieden snel kunnen uitrukken, bijvoorbeeld op een motorfiets, om de eerste zorgen toe te dienen tot een ziekenwagen en eventueel MUG-team arriveren.