Zorg
Ouderenbeleid
Ouderenzorg moet toegankelijk, betaalbaar, nabij en op maat van de oudere zelf zijn. Ouderen die dat wensen, moeten zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Bijvoorbeeld door aangepaste woningen en professionele zorg aan huis. Ook de mantelzorger speelt hierin een belangrijke rol.
CD&V staat ook voor kwaliteitsvolle en betaalbare woonzorgcentra. Het is belangrijk dat mensen voor wie thuis wonen niet langer mogelijk is, in de kwaliteitsvolle en betaalbare woonzorgcentra een fijne plek vinden waar ze zich thuis voelen. Daartoe moet er over gewaakt worden dat de rechten van ouderen ten volle gerespecteerd worden, zoals het recht op zelfbeschikking en de mogelijkheid om gehoord te worden. Ook kwaliteitscontroles en een degelijk infectiepreventiebeleid zijn onontbeerlijk.
Woonzorgcentra werken samen met ziekenhuizen. Naast afspraken omtrent de doorverwijzing van patiënten en bewoners, willen we dat deze samenwerking ook functioneel is. De recente overgang naar eerstelijnszones en ziekenhuisnetwerken biedt perspectieven om de zorg in de toekomst vlotter op elkaar af te stemmen zodat zorg op maat kan worden geboden gedurende het hele ziekteproces.
Verder zetten we ons in voor een degelijk personeelsbeleid in de ouderenzorg. Een job in de zorgsector moet financieel aantrekkelijk zijn en het is belangrijk dat mensen die in de zorgsector werken zich ook gewaardeerd voelen voor het werk dat ze doen. Woonzorgcentra kunnen het best zelf voldoende bewegingsvrijheid krijgen om te bepalen welke kwalificaties en competenties zij nodig hebben en op welke manier zij hun personeel het beste samenstellen. Initiatieven die de werkdruk aantoonbaar verlichten, hebben onze steun. Zij-instromers motiveren we om voor de zorg te kiezen. De private woonzorgvoorzieningen zijn een belangrijke partner in de ouderenzorg. Door het juiste kader te creëren, kan de overheid vermijden dat winstmaximalisatie wordt vooropgesteld op de kwaliteit of de betaalbaarheid van de zorg.
Tot slot gaat ouderenbeleid niet alleen over zorg. Ouderen moeten zo lang mogelijk mobiel kunnen blijven. Daarom vinden we bereikbaarheid voor een betaalbare prijs belangrijk. Ook is het wenselijk dat oudere werknemers zoveel mogelijk de kans krijgen om tot aan hun pensioen aan de slag te blijven. Voor wat betreft hun pensioen, moeten ouderen op beide oren kunnen slapen.
Personen met een handicap
Personen met een handicap moeten de kans krijgen om maximaal deel te nemen aan de samenleving en om hun leven in te richten zoals zij dat zelf wensen. Personen met een handicap moeten ook toegang hebben tot aangepaste zorg en ondersteuning. Om keuzes te kúnnen maken, is een van de grootste bekommernissen de financiële zekerheid. CD&V zet zich daarom in voor meer vraaggestuurde oplossingen én voor inkomensversterkende maatregelen.
Ouders met een kind dat door een handicap meer zorg en ondersteuning nodig heeft, kunnen via het groeipakket toegang krijgen tot een bijkomende zorgtoeslag. Deze zorgtoeslag wordt maandelijks uitgekeerd bovenop het basisbedrag. Voor CD&V is het van belang dat de procedure om deze zorgtoeslag te ontvangen zo vlot en gebruiksvriendelijk mogelijk verloopt. Het is ook belangrijk dat iedereen op de hoogte is van alle ondersteuning waar men recht op heeft. Transparante informatie en rechtentoekenning kan beter. Daar zetten we mee onze schouders onder.
Het is essentieel dat mensen die omwille van hun handicap minder inkomen kunnen verwerven, beroep kunnen doen op de sociale zekerheid. De inkomensvervangende tegemoetkoming is bedoeld om het inkomen (deels) te compenseren dat mensen verliezen. We pleiten ervoor om deze tegemoetkoming op te trekken zodat mensen meer financiële ademruimte krijgen.
Daarnaast kunnen personen met een handicap beroep doen op een integratietegemoetkoming, ter ondersteuning bij extra kosten om deel te nemen aan de samenleving. We ijverden voor de afschaffing van de ‘prijs van de liefde’, zodat trouwen of samenwonen niet langer een impact heeft op deze tegemoetkoming. Nu is het tijd om ook de ‘prijs van arbeid’ af te schaffen.
Verder zetten we ons in om de minimumleeftijd om beroep te doen op de inkomensvervangende uitkering of integratietegemoetkoming te verlagen van 21 naar 18 jaar. Daarnaast streden we ook voor de automatische toekenning van de integratietegemoetkoming voor iedereen die in het kader van het groeipakket recht heeft op een zorgtoeslag.
Voor rechtstreeks toegankelijke hulp kunnen mensen beroep doen op begeleiding, aangepaste dagondersteuning, respijtzorg en nachtopvang. CD&V pleit ervoor om het aanbod van de rechtstreeks toegankelijke hulp te versterken en deze op een meer vraaggestuurde manier in te zetten, zodat het tegemoet kan komen aan de heel uiteenlopende noden. Ook hier willen de gebruiker meer aan het stuur.
Hulpmiddelen en woningaanpassingen kunnen een groot verschil maken voor iemand met een handicap en ervoor zorgen dat mensen zelfstandig kunnen wonen en eigen keuzes kunnen maken. We willen dit hulpmiddelenbeleid verder versterken. De procedure voor het aanvragen van hulpmiddelen en aanpassingen moet vereenvoudigd worden. Bovendien moet er werk worden gemaakt van een leeftijdsonafhankelijk zorgbeleid met de zorgnood als uitgangspunt.
Wie niet voldoende kan geholpen worden met rechtstreeks toegankelijke hulp, kan een aanvraag indienen voor een persoonsvolgend budget. De persoonsvolgende financiering houdt in dat de middelen rechtstreeks naar personen met een handicap gaan. Het biedt gebruikers veel meer vrijheid om te bepalen hoe zij hun ondersteuning het liefst organiseren. De meest kwetsbare groepen bieden we extra ondersteuning. Deze financiering moet verder doelmatig besteed worden. Dit betekent ook dat de zorgaanbieders de ruimte krijgen om sociaal te ondernemen. In dialoog met de gebruikers bieden zij volledige transparantie over de kosten die worden aangerekend. Ook hier is betaalbaarheid van belang.

Actua
cd&v-parlementslid Nahima Lanjri wil extra geboorteverlof bij vroeggeboorte of zieke baby
10.08.2022 - Nahima Lanjri
Wanneer de baby zeven dagen na de geboorte nog gehospitaliseerd is, moet de vader of mee-ouder extra geboorteverlof krijgen. Dat wil cd&v-Kamerlid Nahima Lanjri invoeren met een wetsvoorstel. De...

Actua
Minister Crevits en de sociale partners gaan samen op zoek naar 3.300 mensen voor zorg- en welzijnssectoren
1.07.2022 - Hilde Crevits
Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits heeft vandaag een intersectoraal kaderakkoord gesloten met de sociale partners. Daarmee engageren ze zich om 3.300 mensen die...

Actua
Cd&v wil stad of gemeente op de hoogte brengen van wie mantelzorger is
23.06.2022 - Katrien Schryvers
Cd&v wil de stad of gemeente op de hoogte brengen van wie zich registreert als mantelzorger. Steden en gemeenten zetten, net als Vlaanderen, sterk in op de ondersteuning van mantelzorgers. Dit...

Actua
Cd&v wil mantelzorgverlof flexibeler maken
21.06.2022 - Nahima Lanjri
Mensen die voor een ziek familielid of hulpbehoevende buurman zorgen, moeten voortaan hun ‘mantelzorgverlof’ kunnen opnemen in weken in plaats van maanden. Kamerlid Nahima Lanjri (cd&v) wil het...

Actua
Online hulp voor jongeren met psychische problemen
14.06.2022 - Hilde Crevits
Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits wil dat jongeren met psychische problemen ook online op hulp kunnen rekenen. Ze investeert in de ontwikkeling van een...

Actua
Jobstudenten in woonzorgcentra om werkdruk te verminderen
7.06.2022 - Hilde Crevits
Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits wil de werkdruk in woonzorgcentra naar beneden en wil daarom jobstudenten inschakelen. Woonzorgcentra kunnen tot 11 weken lang...