Voeding
Gezonde voeding is cruciaal voor een goede gezondheid en levenskwaliteit. Daarnaast zorgt het ook voor minder druk op onze zorgstelsels. We stellen een breed gezondheidsbeleid voor waarin we aandacht hebben voor alle levensdomeinen: gezin, vrije tijd, onderwijs, werk, zorg, welzijn en buurt. Dit beleid is gericht op elke mens, maar heeft bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen.
De gezonde keuze moet de gemakkelijke keuze zijn. De overheid kan mensen helpen een gezonde keuze te maken door een beter inzicht te geven in de voedingskwaliteit van een product. Voedingsinformatie die vandaag op de verpakking staat, is vaak moeilijk te begrijpen. We pleiten daarom voor één Europees voedingslabel met eenvoudige info, voorzien op de verpakking van alle verwerkte voedingsmiddelen.
Om een gezondere voedingskeuze makkelijker te maken, zijn we voorstander om een verantwoorde vorm van ‘nudging’ in te zetten. Mensen worden hierdoor subtiel gestimuleerd om hun gedrag aan te passen. Hun vrije keuze wordt daarbij niet in het gedrang gebracht.
Verder willen we een grotere samenwerking tussen de overheid en de voedingssector realiseren. We zetten in op productherformulering, waarmee de bestanddelen van bepaalde producten licht wijzigen, ten voordele van de gezondheid van mensen.
Eetgewoonten in de kinder- en jeugdjaren zijn bepalend voor gewoonten als volwassene. Door in te zetten op gezonde voeding voor kinderen thuis, op school en in de kinderopvang, willen we kinderen al op jonge leeftijd goede eetgewoonten aanleren. We vergroten zo de kennis en bewustwording over gezonde voeding en zorgen voor een groter aanbod. De gezonde voedingskeuze moet de meest aantrekkelijke keuze zijn voor kinderen. Daarom moedigen we de voedingssector aan het gebruik van bijvoorbeeld stripfiguren en gadgets te beperken bij de marketing van minder gezonde voeding. Tegelijkertijd stimuleren we het gebruik van marketingtechnieken bij fruit en groenten. We nemen extra maatregelen om het overmatig gebruik van energiedranken te ontmoedigen, in het bijzonder bij jongeren.
Mensen uit kansengroepen hebben het vaak moeilijk om gezond te eten. Vele goedbedoelde initiatieven om gezonde voeding te promoten gaan voorbij aan kansengroepen. Daarom willen we gerichte acties opzetten. Begeleiding op maat is noodzakelijk. Hiervoor willen we meer middelen voorzien. Daarnaast voorzien we gerichte acties die in het armoedebeleid vervat zitten. Een beleid dat vertrekt vanuit respect en eigenwaarde, niet oordelend is en de doelgroep betrekt.
Tot slot willen we ook ouderen en oudereninstellingen bewust maken over gezonde voeding.

Actua
Vlaamse Regering voorziet 2,8 miljoen euro voor platformen die voedseloverschotten bezorgen aan mensen in armoede
19.08.2021 - Wouter Beke
De Vlaamse Regering wil duurzaam voedselgebruik stimuleren en ervoor zorgen dat overschotten uit onder meer de handel, de horeca en veilingen via verdeelkanalen terechtkomen bij mensen in armoede...

Actua
Vlaanderen zet lokale voeding op de kaart
11.06.2021 - Hilde Crevits
Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Landbouw en Voeding, geeft samen met VLAM (het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) de aftrap voor een initiatief dat het belang en de...

Actua
CD&V wil echte Vlaamse voedselstrategie
15.01.2021 - Hilde Crevits
De interesse van de Vlamingen voor lokale voeding en de voedselketen neemt toe. Lokale voeding is door de coronacrisis de afgelopen maanden maatschappelijk opnieuw een belangrijk thema geworden.

Actua
Stop de frietoorlog
9.11.2018
Tom Vandenkendelaere reageert als lid van de Landbouwcommissie in het Europees Parlement op de frietoorlog met Zuid-Amerika. Hij vindt de reactie van de Europese Commissie veel te mager.

Actua
Ken de hand die je voedt
26.07.2018
7 engagementen ter waardering en ondersteuning van een lokale en familiale land- en tuinbouw
CdH en CD&V ondersteunen een familiale land- en tuinbouw en initiatieven die de korte keten stimuleren....

Actua
Audit van het FAVV aangrijpen om concrete maatregelen nemen
19.03.2018 - Leen Dierick
CD&V Kamerlid Leen Dierick steunt ten volle de audit die de bevoegde minister heeft bevolen over het schandaal bij vleesbedrijf Veviba en kijkt uit naar het gevraagde rapport van het Federaal...