Het verkeer is schadelijk en levensnoodzakelijk tegelijk. Schadelijk, wegens ruimtebeslag en tijdverlies, broeikasgasuitstoot en luchtvervuiling, geluidshinder en ongevallen. Levensnoodzakelijk, want geen sociaal leven zonder verplaatsingen en geen economisch leven zonder vervoer. En dus moet een evenwicht gezocht worden tussen bereikbaarheid of leverbaarheid en veiligheid, gezondheid, gerieflijkheid, betaalbaarheid, snelheid en leefomgeving.
Ten eerste moet onze gemeenschappelijk behoefte aan verplaatsingen en vervoer beperkt worden. Problematisch is niet zozeer het zich verplaatsen of het verplaatst worden op zich maar vooral het zich verplaatsen van zeer veel mensen en het verplaatst worden van zeer veel goederen op hetzelfde ogenblik en op dezelfde plaats met door fossiele brandstoffen aangedreven gemotoriseerde voertuigen. Een doordachte ruimtelijke ordening kan er mee voor zorgen dat tal van verplaatsingen misschien niet overbodig worden maar wel korter in afstand of in duur en dus doenbaar te voet of met de fiets of met het openbaar vervoer.
Ten tweede moet ons verkeer zo veilig mogelijk verlopen: dus geen gevaarlijke kruispunten, oversteekplaatsen, voet- en fietspaden, maar investeringen in intelligente infrastructuur met schoolstraten, mobipunten, rand- of pendelparkings en autoluwe of -loze dorps- en stadscentra; geen files en sluipverkeer, maar doorstroming en voorstadsnetten; geen gedoogbeleid rond snelheid, dronkenschap, gordeldracht of bellen achter het stuur, maar gedegen handhaving met een ernstige pakkans en boetes in verhouding tot de overtreding alsook een rijbewijs met punten en een rijopleiding naar behoren).
Ten derde moet ons verkeer zo gezond mogelijk verlopen: dus geen luchtvervuilende personen-, bestel- of vrachtwagens, maar elektrische treinen, bussen en wagens of wagens op waterstof die geen schadelijke stoffen (NOx, CO, CO2,…) of fijn stof uitstoten; geen overheidsstimuli voor vervoersmiddelen met verbrandingsmotoren, maar een vergroening van het wagenpark door rekeningrijden en een aangepaste kilometerheffing voor vracht- en bestelwagens; geen fiscaal begunstigde salarisauto’s met tankkaarten, maar een uitgebreid mobiliteitsbudget.
Ten vierde moeten mobiliteitsopties zo duurzaam mogelijk worden aangeboden door transportmodi verder uit te bouwen (nachtelijke treinen en grensoverschrijdende bussen; deelfietsen en -auto’s), te bevorderen (laadpalen), te vergroenen (bezettingsgraad), beter af te stemmen (routeplanners en combitickets voor NMBS, MIVB, De Lijn en een aantal deelsystemen; afspraken tussen openbaar vervoer en taxi’s), te verschuiven (nationaal richting spoor en binnenvaart) en aan banden te leggen (internationaal voornamelijk lucht- en scheepvaart).
Verder moet zich duurzaam verplaatsen betaalbaar blijven of worden via sociale tarieven. Niet alleen om milieu-, natuur-, klimaat- en omgevingsvriendelijke alternatieven goedkoper te maken, maar ook om vervoersarmoede tegen te gaan. Vooral op het platteland.
Tot slot moeten bestemmingen op een duurzame wijze bereikbaar zijn door in te zetten op mobiliteit als dienst en mobiliteit op maat, verstandig gekozen vervoersknooppunten en overstapplaatsen, tele- of thuiswerken en afwijkende werkuren, om ochtend-, avond- en andere spitsen te voorkomen.

Actua
CD&V dringt aan op realisatie spoorverbinding Hamont-Weert
5.02.2021 - Steven Matheï, Jef Van den Bergh
CD&V-Kamerleden Jef Van den Bergh en Steven Matheï dringen in een resolutie aan op de realisatie van een grensoverschrijdende treinverbinding tussen Hamont en Weert. De doortrekking van spoorlijn...

Actua
Nieuwe slimme camera’s belangrijk in aanpak van smartphonegebruik achter stuur
16.12.2020 - Jef Van den Bergh
VIAS presenteerde gisteren met de wegpolitie de eerste resultaten van een proefproject in Antwerpen. Met behulp van slimme camera’s wordt het gebruik achter het stuur gedetecteerd. Dat gebeurt wel...

Actua
Brusselse stadstol is een loutere belastingverhoging voor de pendelaars uit Vlaanderen en Wallonië
3.12.2020 - Peter Van Rompuy
De Brusselse regering heeft eenzijdig beslist om een stadstol in te voeren voor iedereen die Brussel binnenrijdt. Vlaams fractievoorzitter Peter Van Rompuy vindt die beslissing ongepast: “Voor...

Actua
CD&V is tegen de eenzijdige invoering van de tolheffing in Brussel. Overleg met Vlaanderen is noodzakelijk.
15.10.2020 - Pieter Lefebvre
De Brusselse regering kan niet eenzijdig beslissen dat er een stadstol wordt ingevoerd voor iedereen die Brussel binnenrijdt. Dit moet steeds in overleg gebeuren met de deelstaten. Wij verzetten...
Actua
Fietsbrigade Brussel Hoofdstad-Elsene greep 85.000 keer in in 2019
6.10.2020 - Bianca Debaets
De fietsbrigade Brussel Hoofdstad-Elsene greep in 2019 bijna 85.000 keer in en in ongeveer de helft van de gevallen ging het daarbij om de bescherming van de zwakke weggebruikers.
De Brusselse...

Actua
Aantal trajectcontroles in Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt verdubbeld
6.10.2020 - Bianca Debaets
Het aantal trajectcontroles in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt in de nabije toekomst verdubbeld, van drie naar zes. Dat blijkt uit het antwoord van Brussels minister voor Mobiliteit op...