Jeugd
CD&V plaatst kinderen en jongeren centraal; we beschouwen kinderen en jongeren als volwaardige burgers en waarborgen hun rechten door hen centraal te zetten in ons beleid.
Dit vergt een versterkt en geïntegreerd jeugd- en kinderrechtenbeleid. Geïntegreerd doelt op het voortdurend samengaan van breed jeugdbeleid (i.e. beleid voor jeugd binnen andere beleidsdomeinen dan jeugd) en jeugdwerkbeleid: het samengaan van uitdagingen voor kinderen en jongeren in onze samenleving, over levensdomeinen heen, en de kracht van de jeugdsector, het jeugdwerk, de jeugdwerkorganisaties die in hun manier van werken kinderen en jongeren consequent centraal plaatsen, hen vrije ruimte geven om te vallen en op te staan en hen ten allen tijde verbinden.
Daarnaast gaan we voor een versterking én uitbreiding van het jeugdwerk, zodat alle kinderen en jongeren in Vlaanderen eraan kunnen deelnemen. Jeugdwerk is immers van cruciaal belang in de samenleving. Het is meer dan vrijetijdsbesteding, het versterkt kinderen en jongeren en is gemeenschapsvormend. Jeugdwerk is een recht voor álle kinderen. Dus willen we alle kinderen en jongeren bereiken met een kwalitatief en divers aanbod.
Bij de uitstippeling van het jeugdbeleid blijven we waakzaam zodat we het jeugdwerk niet instrumentaliseren: jeugdwerk mag niet ondergeschikt worden gemaakt aan de realisatie van maatschappelijk waardevolle doelstellingen.
Jeugdhulp
CD&V zet in op zorg voor de jeugd. Voor ons heeft iedereen recht op een betaalbaar, kwaliteitsvol en toegankelijk basisaanbod aan ondersteuning. In Vlaanderen is de jeugdhulp met het decreet over de integrale jeugdhulp grondig hertekend. Wij voeren dit actieplan jeugdhulp verder uit.
Zo hebben we bijzondere aandacht voor preventie en vroegdetectie. We gaan op zorgzame wijze om met kinderen wanneer hun ouders in de zorg- en hulpverlening zitten. En grijpen zo snel mogelijk in bij verontrustende opvoedingssituaties.
Een uitbreiding van het aanbod is nodig op basis van de zorgzwaarte en de daaraan gekoppelde financiering.
Verder gaan we voor vereenvoudigde procedures, grotere bekendheid van de toegang tot jeugdhulp, flexibiliteit en continuïteit van de hulpverlening. De samenwerking en afstemming tussen diensten moet ook gepromoot worden, waarbij het uitgangspunt is: ‘één gezin, één plan’.
Bovendien investeren we zo veel mogelijk in rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp die zijn effectiviteit bewezen heeft. Tegen verontrustende leef- of opvoedingssituaties of criminele feiten investeren we in relatieondersteuning en relatiebemiddeling. De ambulante en residentiële geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren moet verder worden uitgebreid.
Tot slot vragen we een aangepast juridisch kader om kwetsbare jongeren continue hulp en zorg te bieden, startend tijdens de minderjarigheid en voortdurend na de minderjarigheid. Voor jongeren met gedragsstoornissen en ernstig risico op delictgedrag wordt een aangepast, voortgezet hulptraject opgelegd.

Actua
Open brief roept op om aandacht te hebben voor een meer kindvriendelijke exit-strategie
8.05.2020 - Tinne Rombouts
Geachte ministers,Geachte voorzitter,
Het zijn verwarrende tijden en het is voor iedereen moeilijk om ‘samen te leven’ met een onbekend virus. Er zijn heel wat maatregelen genomen en het lijkt er...

Actua
Vlaamse Regering steunt kwetsbare jongeren tijdens coronacrisis
30.04.2020 - Wouter Beke, Benjamin Dalle
De Vlaamse Regering trekt 4,5 miljoen euro uit om kwetsbare kinderen en jongeren extra te ondersteunen en te begeleiden in deze coronacrisis. Het actieplan kwam tot stand samen met experten en de...

Actua
CD&V vraagt extra aandacht voor kwetsbare jongeren
24.04.2020 - Benjamin Dalle
De situatie van jongeren in vele gezinnen wordt steeds moeilijker tijdens de lockdown, dat blijkt uit nieuwe cijfers van Awel, de online en telefonische hulplijn voor kinderen en jongeren. Zo is...

Actua
Jeugdschepenen inspireren elkaar in tijden van corona
8.04.2020 - Benjamin Dalle, Joachim Coens
Omdat een fysiek overleg onmogelijk was, organiseerde minister van Jeugd Benjamin Dalle samen met CD&V-voorzitter Joachim Coens een online overleg- en inspiratiemoment met de lokale CD&V-schepenen...

Actua
Extra middelen voor WAT WAT, Awel, Tele-Onthaal, 1712 en 1813
27.03.2020 - Wouter Beke, Benjamin Dalle
De Vlaamse regering trekt extra middelen uit voor het jeugdinformatieplatform WAT WAT en de telefonische en online hulplijnen Awel, Tele-Onthaal, 1712 en de Zelfmoordlijn. Deze kanalen zijn...

Actua
Ook online moeten we er zijn voor de problemen van kwetsbare jongeren
5.03.2020 - Wouter Beke, Benjamin Dalle
Vlaamse ministers Wouter Beke en Benjamin Dalle willen de betrokken actoren rond de tafel brengen om de problematiek van kwetsbare jongeren op sociale media te bespreken. Dalle en Beke kondigen...