Gezondheid-welzijn
Een sterke gezondheidszorg vertrekt vanuit een brede visie op gezondheid. Onze gezondheid gaat niet alleen over de afwezigheid van lichamelijke aandoeningen, maar ook over welbevinden, veerkracht, participatie en zingeving. Vanuit deze visie zetten we in op een sterke gezondheidszorg en een hervorming van het gezondheidszorgsysteem.
Gezondheidszorg moet opschuiven van het behandelen van zieken naar het gezond houden van mensen. Om zoveel mogelijk mensen gezond te houden, trekken we volop de kaart van gezondheidspromotie, ziektepreventie en mentaal welbevinden.
Ook andere hervormingen dringen zich op. De betaalbaarheid van ons systeem staat om allerlei redenen onder druk:
- de vergrijzing en toename van het aantal mensen dat lijdt aan meerdere en/of chronische aandoeningen;
- de toegenomen zorgnood en de grotere complexiteit van de zorg;
- de hoge kostprijs van nieuwe innovatieve geneesmiddelen en technologieën;
- de steeds moeilijker wordende financiële situatie van onze ziekenhuizen.
De coronacrisis heeft het belang van onze solidaire gezondheidszorg bewezen. Die solidariteit moet het uitgangspunt zijn en blijven voor het gezondheidszorgsysteem van de toekomst. Iedereen betaalt een beperkte bijdrage. Wie ziek wordt en zorg nodig heeft, laten we niet los. Winstbejag mag nooit het uitgangspunt zijn bij het aanbieden of verlenen van zorg. We kiezen voor een duurzaam en toegankelijk systeem. Iedereen, ongeacht de omvang van zijn portefeuille, moet toegang hebben tot hoogstaande en kwaliteitsvolle zorg.
Geneesmiddelen horen betaalbaar te zijn. De terugbetaling van geneesmiddelen willen we zoveel mogelijk baseren op wat wetenschappelijk gevalideerd is. We geloven in Europese samenwerking om met de geneesmiddelensector redelijke prijzen te onderhandelen, in zo transparant mogelijke procedures.
We staan ook voor een basiszorg die nabij is. Dat betekent eerst en vooral een laagdrempelige eerste lijn. De huisarts, maar ook de huisapotheker, de thuisverpleegkundige en de klinisch psycholoog, staan centraal. Voor gespecialiseerde zorg bundelen we krachten en expertise. De ziekenhuisnetwerken zijn een hefboom voor een kwaliteitsvoller, veiliger en rationeler ziekenhuisaanbod. De juiste investeringen in gezondheid zorgen ervoor dat de bestaande middelen efficiënter worden ingezet. We geloven in de kracht van innovatie, digitalisering en technologie.
Een belangrijk aspect van goede gezondheidzorg is zorg dragen voor wie ze verleent. Een toekomstplan voor de zorg is maar compleet als we zorgen voor de zorgverstrekkers. We zetten ons dan ook in voor meer handen aan het bed: betere loon- en arbeidsvoorwaarden, een aantrekkelijker beroep en meer en beter omkaderde opleidingen. Tot slot is het van belang om werk te maken van een hervorming van de financiering van de ziekenhuizen, om tot een betere vergoeding van zorg te komen en de druk op het personeel te verlichten.
Ook willen we de wet op de gezondheidszorgberoepen moderniseren. We willen een nieuw zorgorganisatiemodel, waar meer gekeken wordt naar competenties en minder naar rigide beroepsprofielen. Het overdragen van taken willen we versoepelen, steeds met oog voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. De taken kunnen best worden toegewezen aan die zorgverstrekker die de vereiste zorg op de meest doelmatige en kwaliteitsvolle wijze kan verlenen.
De reeds opgestarte oefening over de herijking van de nomenclatuur dient te worden verdergezet. Er zijn vandaag te grote verschillen tussen zorgverleners onderling. Ook binnen de artsen zijn er groepen die te weinig verdienen, waar anderen net zeer goed verdienen. CD&V vindt dat deze grote spreiding niet meer te verantwoorden is.
Zorgpersoneel
De coronacrisis heeft aangetoond dat we moeten investeren in ons zorgpersoneel. De prioriteiten: meer mensen aan de slag in de zorg en meer waardering voor het personeel.
In de eerste plaats is dit een kwestie van budget. De federale regering heeft beslist het Zorgpersoneelfonds verder te zetten en het sociaal akkoord van juli 2020 uit te voeren. De groeivoet voor het gezondheidsbudget wordt vanaf 2022 verhoogd van 1,5% tot 2,5%.
Daarnaast zetten we in op de zorgopleidingen. Zij-instromers moeten zonder loonverlies vlot de stap kunnen zetten naar het verpleegkundig beroep. Dankzij CD&V zal de federale regering vasthouden aan de leerladder in de zorg en werk maken van een eigen profiel voor de HBO5-verpleegkundige. Om het verschil tussen de HBO5-verpleegkundige en de verpleegkundige met bacheloropleiding te verduidelijken, willen we dat de HBO5’ers voortaan ‘zorgverpleegkundigen’ worden genoemd. De ruime inzetbaarheid van de zorgverpleegkundige is een meerwaarde. Om de aantrekkelijkheid van de opleiding te vergroten, moet de contractstage binnen de opleiding verpleegkunde gefinancierd worden.
Ten derde ijveren we voor betere arbeids- en loonvoorwaarden. Eén op vier verpleegkundigen is ontevreden met z’n job, 10% denkt eraan de job te verlaten en 36% loopt een groot risico op burn-out. De verouderde personeelsnormen moeten worden geactualiseerd en meer flexibel gemaakt. Mentor- en peterschapswerking in de ziekenhuizen moet gefinancierd worden. De introductie van het IFIC-loonmodel is al een serieuze stap vooruit. Door op dit pad verder te gaan, komen we tot een goede verloning van alle zorgverleners.
Verder schuiven we een beter zorgorganisatiemodel en differentiatie naar voor. Het zijn kritische succesfactoren om de instroom in het zorgberoep te vergroten en de uitstroom af te remmen. Elk talent moet meegenomen en ingezet worden op de meest geschikte plek. Het nieuwe model moet uitgaan van drie principes:
- Competente gezondheidszorgbeoefenaars die de vereiste capaciteiten en een aantoonbare bekwaamheid hebben;
- Een multidisciplinaire en geïntegreerde gezondheidszorg;
- Een gezondheidszorg op maat van de patiënt en met de patiënt.
Tot slot willen we werkdruk verlichten door een betere ziekenhuisfinanciering. Onze ziekenhuizen moeten correct gefinancierd worden zodat zij aan alle patiënten kwaliteitsvolle en toegankelijke zorg kunnen aanbieden, op een duurzame manier en zonder rode cijfers.
Dat betekent dat ook de financiering van de prestaties van zelfstandige zorgverstrekkers binnen de ziekenhuizen, de artsen, onder de loep wordt genomen. De oefening over de herijking van de nomenclatuur zal door de nieuwe regering worden verder gezet. Ook moeten we stappen zetten richting meer gebundelde, forfaitaire financiering, zoals we die hebben ingevoerd voor de laagvariabele zorg. Kwaliteitsvolle zorg en verbeterde samenwerking moeten worden beloond en verder gestimuleerd. We faciliteren een multidisciplinaire en geïntegreerde ketenaanpak, zowel binnen als buiten de ziekenhuismuren.
Geestelijke gezondheidszorg
Het versterken van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) is voor ons een topprioriteit. Onder onze impuls gaat tegen 2030 ongeveer 12% van het federale gezondheidsbudget naar geestelijke gezondheidszorg. Nu is dat 6%. Met deze investering willen we de GGZ omvormen tot een laagdrempelige, ambulante, gemeenschapsgerichte zorg die tot bij de zorgbehoevende zélf gaat. Zorg die samen met de patiënt werkt aan herstel en vanuit medeleven vertrekt.
Ook moet de regering werk maken van een beter systeem voor de gedeeltelijke terugbetaling van consultaties bij klinische psychologen en klinische orthopedagogen. Onder impuls van CD&V wordt binnen het RIZIV hiervoor een commissie GGZ opgericht.
Gezonde voedingskeuze
Gezonde voeding is cruciaal voor een goede gezondheid en levenskwaliteit. Daarnaast zorgt het ook voor minder druk op onze zorgstelsels. We stellen een breed gezondheidsbeleid voor waarin we aandacht hebben voor alle levensdomeinen: gezin, vrije tijd, onderwijs, werk, zorg, welzijn en buurt. Dit beleid is gericht op elke mens, maar heeft bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen.
De gezonde keuze moet de gemakkelijke keuze zijn. De overheid kan mensen helpen een gezonde keuze te maken door een beter inzicht te geven in de voedingskwaliteit van een product. Voedingsinformatie die vandaag op de verpakking staat, is vaak moeilijk te begrijpen. We pleiten daarom voor één Europees voedingslabel met eenvoudige info, voorzien op de verpakking van alle verwerkte voedingsmiddelen.
Om een gezondere voedingskeuze makkelijker te maken, zijn we voorstander om een verantwoorde vorm van ‘nudging’ in te zetten. Mensen worden hierdoor subtiel gestimuleerd om hun gedrag aan te passen. Hun vrije keuze wordt daarbij niet in het gedrang gebracht.
Verder willen we een grotere samenwerking tussen de overheid en de voedingssector realiseren. We zetten in op productherformulering, waarmee de bestanddelen van bepaalde producten licht wijzigen, ten voordele van de gezondheid van mensen.
Eetgewoonten in de kinder- en jeugdjaren zijn bepalend voor gewoonten als volwassene. Door in te zetten op gezonde voeding voor kinderen thuis, op school en in de kinderopvang, willen we kinderen al op jonge leeftijd goede eetgewoonten aanleren. We vergroten zo de kennis en bewustwording over gezonde voeding en zorgen voor een groter aanbod. De gezonde voedingskeuze moet de meest aantrekkelijke keuze zijn voor kinderen. Daarom moedigen we de voedingssector aan het gebruik van bijvoorbeeld stripfiguren en gadgets te beperken bij de marketing van minder gezonde voeding. Tegelijkertijd stimuleren we het gebruik van marketingtechnieken bij fruit en groenten. We nemen extra maatregelen om het overmatig gebruik van energiedranken te ontmoedigen, in het bijzonder bij jongeren.
Mensen uit kansengroepen hebben het vaak moeilijk om gezond te eten. Vele goedbedoelde initiatieven om gezonde voeding te promoten gaan voorbij aan kansengroepen. Daarom willen we gerichte acties opzetten. Begeleiding op maat is noodzakelijk. Hiervoor willen we meer middelen voorzien. Daarnaast voorzien we gerichte acties die in het armoedebeleid vervat zitten. Een beleid dat vertrekt vanuit respect en eigenwaarde, niet oordelend is en de doelgroep betrekt.
Tot slot willen we ook ouderen en oudereninstellingen bewust maken over gezonde voeding.

Actua
CD&V: “Hospitalisatieverzekering moet kosten na suïcidepoging dekken”
15.04.2022 - Els Van Hoof
CD&V-Kamerlid Els Van Hoof wil verplichten dat elke hospitalisatieverzekering de kosten na een suïcidepoging dekt. Ze heeft daartoe een wetsvoorstel ingediend in de Kamer. Verder wil ze...

Actua
Ook kinderen met een handicap zullen sneller persoonlijk budget krijgen
9.04.2022 - Wouter Beke
Het Zorginvesteringplan van minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke geeft de richting aan voor het uitbreidingsbeleid voor kinderen, jongeren en volwassenen met een...

Actua
CD&V, dé familiepartij van Vlaanderen
1.04.2022 - Joachim Coens, Wouter Beke, Katrien Schryvers, Nahima Lanjri
Familiepartij, gezinspartij, thuispartij. Noem het hoe je wil. CD&V is de partij in Vlaanderen die steeds zal opkomen voor families. Want familie is het dierbaarste in ieders leven. Al jaar en dag...

Actua
CD&V wil bewoners woonzorgcentra meer inspraak geven in bezoekrecht
31.03.2022 - Katrien Schryvers
Nu duidelijk is dat corona niet dadelijk uit ons leven zal verdwijnen, wordt er vanuit verschillende kanten voor gepleit om een duurzaam pandemiebeleid uit te bouwen. “Terecht,” vindt ook Vlaams...

Actua
Vlaanderen lanceert ouderenbeleidsplan met focus op participatie en levenskwaliteit
28.03.2022 - Wouter Beke
De Vlaamse Regering heeft een ouderenbeleidsplan afgeklopt. Dat dergelijk kader nodig is, bewijst de demografische evolutie in Vlaanderen: 1 Vlaming op 5 is vandaag ouder dan 65 jaar. Daarnaast...

Actua
Vlaanderen versterkt rol van apothekers als aanspreekpunt voor welzijnsvragen in de buurt
24.03.2022 - Wouter Beke
De coronacrisis heeft niet alleen gevolgen voor onze fysieke gezondheid, maar heeft ook een grote en langdurige impact op het mentaal welzijn van de bevolking. Vlaams minister van Welzijn en...