Gezinsbeleid
Het gezin is de plaats waar je je geborgen en geliefd weet. We willen zorg dragen voor alle mensen in alle gezins- en relatievormen. Deze gezinsvormen zijn in de hedendaagse samenleving zeer divers: feitelijk of wettelijk samenwonenden, gehuwden, nieuw samengestelde gezinnen, pleeggezinnen, eenoudergezinnen, LGBTQ-gezinnen, personen met een beperking in het gezin, mantelzorgrelaties, alleenstaanden. CD&V volgt daarbij met aandacht de nieuwste ontwikkelingen in onze samenleving en biedt steeds gepaste antwoorden.
We spreken geen voorkeur uit tussen die verschillende vormen, dit is iets wat tot de persoonlijke levenssfeer behoort. We gaan dus niet mee in mogelijke stigmatiseringen die er in de samenleving zouden bestaan tegenover bepaalde gezins- of relatievormen. Wel vinden we het belangrijk dat mensen voldoende geïnformeerde beslissingen kunnen maken. Zo moeten zij informatie verkrijgen over de gelijkenissen en verschillen tussen de stelsels, bijvoorbeeld over de gevolgen rond de vermogensrechtelijke bescherming tijdens een relatie en bij het beëindigen ervan.
Gezinsfiscaliteit
De gezinnen van vandaag hebben andere noden dan vroeger. Er bestaat ook een grotere variatie aan gezinsvormen: eenoudergezinnen, nieuw samengestelde gezinnen, alleenstaanden, feitelijk of wettelijk samenwonenden, mantelzorgdragers. Met een eerlijke gezinsfiscaliteit willen we hieraan tegemoet komen.
Zo hebben we bijzondere aandacht voor gezinnen met lage inkomens, onder meer via belastingkredieten. We verdubbelen het belastingkrediet voor kinderen ten laste. We willen zo’n krediet ook verlenen aan de co-ouder die een kind niet ten laste heeft, maar aan wie de helft van de toeslag wordt toegekend.
Kinderopvang moet goedkoper worden door het belastingvoordeel te verdubbelen. Verder moeten de voorwaarden versoepeld worden om als kind met een zware handicap te worden beschouwd. Er is ook een verhoging nodig van de toeslag voor (groot)ouders, broers en zussen ten laste die ouder zijn dan 65 jaar.
Verder stemmen we de gezinskorting op de bedrijfsvoorheffing beter af op de effectieve belastingvoordelen voor kinderen ten laste. En schakelen de bedrijfsvoorheffing voor gehuwden en alleenstaanden gelijk. Bovendien hervormen we het huwelijkshuwelijksquotiënt tot een gezinsquotiënt voor gezinnen met kinderen en gezinnen die een zorgtaak voor een hulpbehoevend gezins- of familielid opnemen.
Daarnaast schakelen we de plafonds van de netto bestaansmiddelen om als kind ten laste te blijven, voor alle kinderen gelijk, ongeacht of ze ten laste zijn van een ouder die belast wordt als alleenstaande of als gehuwde. Voor gescheiden ouders voorzien we een gelijkwaardige verdeling van de belastingvrije sommen voor hun kinderen bij gelijkmatige huisvesting.
Tot slot zetten we in op een moderne erfbelasting waarbij stief- en zorgkleinkinderen die erven van een stiefgrootouder op dezelfde wijze belast worden als kleinkinderen die erven van een natuurlijke grootouder.
Alleenstaandenreflex
Alleenstaanden en eenoudergezinnen zijn een kwetsbare groep. Zij lopen vaker risico op armoede of andere sociaal-economische problemen. We kiezen ervoor hen extra te ondersteunen.
We maken het mogelijk om thematische verloven zoals ouderschapsverlof of zorgverlof op te nemen en verhogen de uitkeringen waar nodig zodat de opname van verlof niet langer een drempel is.
Daarnaast maken we de Dienst alimentatievorderingen (DAVO) sterker en toegankelijker door samenwerking met de lokale besturen. Grootschalige informatiecampagnes zijn nodig om de bekendheid van DAVO te vergroten, net als een eventuele aanpassing van de werking ervan, zodat zowel de betaling als de terugvordering efficiënter verloopt. Verder moet een aanvraag tot alimentatie mogelijk zijn bij het geïntegreerd breed onthaal (OCMW, Sociaal Huis…).
Tot slot is een onderzoek nodig over hoe de fiscale aftrek voor onderhoudsbijdragen kan worden bijgestuurd om oneigenlijk gebruik te vermijden.

Actua
“Het voorzorgsprincipe moet altijd voorop staan wanneer het gaat om kinderen”
14.07.2022 - Katrien Schryvers
In het Vlaams parlement stelde de Onderzoekscommissie Kinderopvang, opgericht naar aanleiding van de tragische dood van een baby in kinderopvang Het Sloeberhuisje in maart, deze week haar...

Actua
cd&v wil zorgtoeslag sneller uitbetalen
13.06.2022 - Hilde Crevits
Kinderen met een extra ondersteuningsnood zullen sneller de zorgtoeslag uit het Groeipakket ontvangen. Dat is het gevolg van de invoering van een vereenvoudigde procedure om de dossiers te...

Actua
Doorgeefschenking is een schot in de roos
19.05.2022 - Katrien Schryvers
De doorgeefschenking, waarbij mensen een deel of het geheel van wat ze erven onder bepaalde voorwaarden vrij van belastingen kunnen doorschuiven naar hun kinderen of kleinkinderen, is een succes,...

Actua
cd&v wil evenveel moederschapsrust bij te vroeg geboren baby
10.05.2022 - Nahima Lanjri
Vrouwelijke werknemers die vroeger bevallen dan voorzien, verliezen vaak enkele dagen moederschapsrust. In tegenstelling tot zelfstandigen, mogen werknemers de zeven dagen verplichte prenatale...

Actua
CD&V, dé familiepartij van Vlaanderen
1.04.2022 - Joachim Coens, Wouter Beke, Katrien Schryvers, Nahima Lanjri
Familiepartij, gezinspartij, thuispartij. Noem het hoe je wil. CD&V is de partij in Vlaanderen die steeds zal opkomen voor families. Want familie is het dierbaarste in ieders leven. Al jaar en dag...

Actua
Naar nieuwe voorstellen voor het Groeipakket
25.03.2022 - Wouter Beke
Het leven is duurder geworden, voor alle Vlamingen, voor gezinnen met kinderen, en voor gezinnen met kinderen in een kwetsbare situatie in het bijzonder. We merken dit niet alleen aan de fel...