In onze geglobaliseerde wereld is migratie een realiteit. Globale politieke, economische, ecologische en demografische ontwikkelingen maken dat altijd mensen van de ene naar de andere plaats zullen verhuizen. De grenzen van ons land of van de Europese Unie volledig sluiten, is een illusie. Dat is onmogelijk én onwenselijk. Mensen op de vlucht willen we bescherming bieden. Andere migranten kunnen positief bijdragen aan onze samenleving. Tegelijk mogen we niet blind zijn voor de uitdagingen waar migratie ons voor plaatst.
Humaan en kordaat asielbeleid
CD&V kiest voor een humaan en kordaat asiel- en migratiebeleid, en zet in op een sterker Europees beleid. We pakken in eerste instantie de oorzaken van conflicten in de regio’s zelf aan, zodat vluchtelingenstromen vermeden worden. Kwalitatieve opvang in de conflictregio’s en controle van de Europese buitengrenzen gaan daarmee hand in hand. In België zelf moeten we een kwaliteitsvolle, snelle asielprocedure garanderen.
In de opvang gaan we voor een evenwicht tussen collectieve en individuele opvang. Asielzoekers met een hoge kans op erkenning of een kwetsbaar profiel (bijvoorbeeld alleenstaande moeders met kinderen) worden ondergebracht in de individuele opvang. Daarbij hebben we speciale aandacht voor de kwetsbare groep niet-begeleide minderjarigen.
Voor zij die hier niet kunnen blijven, willen we een kordaat en humaan terugkeerbeleid. We kiezen in de eerste plaats voor vrijwillige terugkeer. Dit is de meest humane en duurzame manier. Uitgeprocedeerde mensen helpen we een toekomst uit te bouwen in het land van herkomst. Indien er niet op vrijwillige terugkeer wordt ingegaan, is gedwongen terugkeer de enige resterende mogelijkheid.
Stapsgewijze en gecontroleerde economische migratie
Niet alle nieuwkomers zijn hier omdat ze gevlucht zijn voor oorlog en geweld, maar bijvoorbeeld om hier te studeren of te werken. Er is nood aan een duidelijk migratiebeleid. Dat is iets anders dan asielbeleid.
Van legale migratie moeten we een positief verhaal maken. Legale migratie is goed voor de migrant zelf, voor de ontvangende samenleving én voor het land van herkomst. Veel migranten keren na verloop van tijd immers terug, mét hun opgedane ervaring. Via studentenmigratie trekken we buitenlands talent aan. En arbeidsmigranten kunnen lacunes op onze eigen arbeidsmarkt invullen.
In de zoektocht naar arbeidskrachten gaan we stapsgewijs te werk. Eerst spreken we het binnenlandse potentieel aan. Vervolgens kijken we naar migratie uit andere EU-landen. In laatste instantie kijken we naar gecontroleerde economische migratie uit andere landen voor de profielen die onze arbeidsmarkt nodig heeft. Dat kunnen zowel hoog- als laaggeschoolden zijn.
We zetten ook in op circulaire migratie. Dat is een bijzondere vorm van economische migratie. De migrant komt voor een of enkele periodes naar ons land om vervolgens telkens terug te keren naar het land van herkomst en daar met de opgedane kennis en ervaring aan de slag te gaan.
Integratie: samenleven in diversiteit
Christendemocraten kiezen niet voor polarisatie, maar promoten respect tussen verschillende culturen en levensbeschouwingen. Culturele verschillen maken onze samenleving kleurrijker. Omdat we vasthouden aan gedeelde basiswaarden, kunnen we diversiteit ruimte geven zonder dat het bedreigend is of de samenleving uiteenrafelt.
Voor CD&V telt elke mens. Iedereen die hier op legale wijze verblijft, moet gelijk behandeld worden. Dat betekent dat iedereen gelijke rechten heeft, maar zonder twijfel ook gelijke plichten. We verwachten dat iedereen volgens zijn mogelijkheden bijdraagt aan de samenleving.
Het inburgerings- en integratiebeleid moet ervoor zorgen dat nieuwkomers snel thuis zijn in onze samenleving. We willen een inhoudelijke verbetering van de inburgeringstrajecten, op maat van de inburgeraar.
Verder moet de participatie van nieuwkomers op de arbeidsmarkt omhoog. Werk is dé sleutel tot integratie. We voorzien begeleiding via stageplaatsen, duaal leren en erkenning van buitenlandse diploma’s of elders verworven competenties. De overheid heeft een voorbeeldfunctie in de tewerkstelling van mensen met een migratieachtergrond.

Actua
CD&V wil meer asielzoekers aan het werk krijgen
19.11.2021 - Sammy Mahdi
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi wil inzetten op het aan het werk krijgen van asielzoekers tijdens hun aanvraagprocedure. Zij mogen in principe 4 maanden nadat ze hun aanvraag...

Actua
Mahdi legt verder fundamenten van humane en gecontroleerde migratie: voorstelling beleidsnota 2021-2022
18.11.2021 - Sammy Mahdi
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi lichtte vandaag zijn beleidsnota voor het politieke werkjaar 2021-2022 toe. Het eerste politieke jaar werd gekenmerkt door verschillende...

Actua
Migranten inzetten als pionnen op een schaakbord is onmenselijk
10.11.2021 - Sammy Mahdi
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) veroordeelt met klem de praktijken van Wit-Rusland. De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko speelt een misdadig spel met mensen...

Actua
Termijnen voor terugkeer asielzoekers binnen Benelux-landen aanzienlijk ingekort
29.10.2021 - Sammy Mahdi
Staatssecretaris voor asiel en migratie, Sammy Mahdi, ondertekende vandaag een akkoord met Nederland en Luxemburg, de Benelux-landen, om de regels rond het terugsturen van asielzoekers die in die...

Actua
#IedereenZorgambassadeur, ook asielzoekers met ervaring in de zorgsector
21.10.2021 - Hilde Crevits, Sammy Mahdi, Wouter Beke
Staatssecretaris voor asiel en Migratie, Sammy Mahdi, herhaalt zijn oproep om ook te kijken naar een extra categorie die kan bijdragen tot werken in de zorg: asielzoekers met ervaring in de...

Actua
Correcte grensprocedures en gecontroleerde registratie gaan hand in hand met mensenrechten
12.10.2021 - Sammy Mahdi
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, heeft tijdens de Raad van de Europese Ministers van Binnenlandse Zaken en Asiel en Migratie de lidstaten gewezen op het belang van correcte...