Energie is steeds de motor van vooruitgang geweest en heeft onze huidige welvaart mogelijk gemaakt. Dat zal in de toekomst niet anders zijn. Ons moderne levenscomfort steunt op elektriciteit, een uitgebreid gasnet en intense mobiliteit.
De verbranding van fossiele brandstoffen om aan de wereldwijd groeiende energiebehoefte te voldoen, heeft echter als gevolg gehad dat de concentratie aan broeikasgassen in de atmosfeer sinds het begin van de industriële revolutie sterk is gestegen. Deze hogere concentratie zorgt voor mogelijk onomkeerbare klimaatverandering, met alle gevolgen van dien.
Daarom staat CD&V achter de omslag naar een klimaatneutraal Europa in 2050, zoals ook deEuropese Commissie in haar recente langetermijnstrategie ‘2050: A Clean Planet for All’ vooropstelde. Enkel zo kunnen de doelstellingen overeengekomen tijdens de Klimaatconferentie van Parijs in 2015 bereikt worden: de opwarming van de aarde ten opzichte van het pre-industriële tijdperk tot ruim onder 2°C beperken en streven naar een beperking van de stijging tot 1,5°C.
De klimaatproblematiek en het energievraagstuk zijn geen ver-van-ons-bedshows: ze belangen ons allen aan. Want ook in België zal extreem weer zorgen voor meer overstromingen en droge periodes, met lagere landbouwopbrengsten, hogere voedselprijzen en een sterke afname van drinkbaar water tot gevolg. We erkennen de uitdagingen en zijn ambitieus in onze doelstellingen, maar zorgen er tegelijk voor dat de energietransitie ook sociaal rechtvaardig is. We moeten erover waken dat de energiefactuur voor iedereen betaalbaar blijft.
Voor zij die het nodig hebben voorzien we verregaande ontzorging. We stimuleren coöperatieve initiatieven die burgers laagdrempelig betrekken bij projecten voor hernieuwbare energie en energiebesparing.
Als we de transitie naar een klimaatneutraal Europa in 2050 op een kostenefficiënte wijze willen realiseren, moeten we inzetten op energiebesparing, in de eerste plaats in de gebouwen- en transportsector, op meer hernieuwbare energie en op elektrificatie van onze mobiliteit en verwarming. Dat is niet de enige uitdaging. De sluiting van de huidige kerncentrales is voorzien in de periode 2022-2025.
Door een toenemende elektrificatie en de stijgende productie van groene stroom op basis van wind en zon, moet onze traditionele aanpak van net- en vraagbeheer worden bijgesteld. Alleen gaan we in België allicht nooit de pieken en dalen in
de vraag en het aanbod van elektriciteit op een kostenefficiënte manier kunnen opvangen. We engageren ons daarom voor een sterkere Europese energie-unie, met meer internationale samenwerking.
Dit alles moet minutieus en kostenbewust worden voorbereid. We moeten verstandige keuzes met een langetermijnvisie maken. Zo scheppen we een duidelijk investeringsklimaat. CD&V was de eerste partij om te pleiten voor een integrale en maatschappelijk breed gedragen visie op het Belgisch energiebeleid: een Energiepact. Naar analogie pleiten we nu ook voor een breder Klimaatpact.