Vlaanderen kan alleen vooruitgaan als we elk talent benutten en inzetten in onze samenleving. Op school, op de werkvloer, in de jeugdbeweging. We versterken het basisonderwijs waarbij het de legislatuur van de allerkleinsten wordt. Met extra investeringen in kleuter- en basisonderwijs zorgen we voor meer handen in de klas en meer instrumenten om elk kind de beste ondersteuning te geven. Directeurs en leerkrachten krijgen de handen vrij om te doen wat ze moeten doen door extra middelen te voorzien voor administratieve en beleidsondersteuning.
Onderwijs van topkwaliteit
Vlaanderen heeft onderwijs van topkwaliteit. Toch zien we dat het op een aantal vlakken beter moet. Samen met de scholen, de leerkrachten en de ouders, werken we aan de kwaliteit van ons onderwijs en van onze scholen. Een belangrijke hefboom op dat vlak is de kennis van het Nederlands. Een kind of jongere kan maar ten volle mee in het onderwijs én de maatschappij als hij of zij de taal begrijpt. Elke leerling krijgt een taalturbo die bestaat uit taalscreening, een aangepast taaltraject en indien nodig een kort en intensief taalbad. Ook het aanbod Nederlands als tweede taal voor volwassenen wordt uitgebreid. In alle domeinen rollen we een taal- en leesbevorderingsbeleid uit.
Sterke leerkrachten
Sterk onderwijs vraagt sterke leerkrachten én voldoende handen in de klas. We werken het lerarentekort weg door te investeren in de leerkracht van de toekomst. We zetten de inspanningen om een job in het onderwijs aantrekkelijk te maken verder via gerichte maatregelen bijvoorbeeld voor zij-instromers of duaal lesgeven, en geven meer zekerheid aan starters. We breiden de lerarenplatforms voor het secundair onderwijs uit zodat de startende leerkrachten niet enkel een jaar werkzekerheid hebben, maar ook een jaar loonzekerheid.
Duaal lesgeven: werken in een bedrijf én lesgeven
En we maken de combinatie lesgeven en werken in een bedrijf aantrekkelijker: duaal lesgeven wordt naast duaal leren een belangrijke troef voor ons onderwijs. Om tot slot de overstap van de privé naar het onderwijs aantrekkelijker te maken, zorgen we er stapsgewijs voor dat nieuwe zij-instromers een deel van hun anciënniteit kunnen meenemen.