Een betrokken samenleving is een samenleving waarin iedereen, iedere mens, telt. Eenieder moet, in welke levensfase ook, in staat zijn een menswaardig leven te leiden.
Wij streven naar een inclusieve en veerkrachtige samenleving waar iedereen inbegrepen is. Alle levensdomeinen dienen zodanig georganiseerd te worden dat eenieder, in het bijzonder kwetsbare en/of ondervertegenwoordigde groepen, volwaardig kan participeren aan alle aspecten van het leven. We wijzen een samenleving als optelsom van individuen resoluut af.
We bieden kansen aan iedereen. Onontgonnen talenten liggen vaak binnen handbereik. Daarnaast wijzen we eenieder op de eigen verantwoordelijkheid met de geboden kansen om te gaan. We tonen ons solidair met degenen die, om welke reden ook, niet die verantwoordelijkheid kunnen opnemen. Ook zij moeten blijvend kansen krijgen. De pendel mag niet doorslaan richting eigen verantwoordelijkheid, waarbij de overheid zich ontslaat van haar verantwoordelijkheid voor wat de samenleving is en wordt.
Christendemocraten vinden solidariteit belangrijk. Solidariteit en de bijhorende toekenning van sociale bescherming bieden mensen zekerheid en perspectief. Er wordt voorzien in een adequate sociale bescherming, onder meer als garantie tegen armoede en vereenzaming. Solidariteit en sociale bescherming moeten echte springplanken zijn, kansen en mogelijkheden bieden tot ontwikkeling, ontplooiing en emancipatie. Zonder solidariteit dreigt het leven een loterij te worden.
Solidariteit is een en-en-verhaal. We pleiten voor een informele solidariteit die mensen, binnen welke kringen (bv. familie, buurt, vereniging, zorgcontext) ook, onderling solidair laat zijn. Dat is een van de fundamenten van een betrokken samenleving. Publieke of formele solidariteit biedt bescherming wanneer mensen met een risico geconfronteerd worden. Het gaat om een collectief georganiseerde solidariteit waaraan iedereen, indien mogelijk en in de mate van het mogelijke, bijdraagt. Hetzij via bijdragebetaling in de sociale zekerheid, hetzij via belastingen.