We stellen vast dat het aantal rechtsregels in de loop van de jaren erg is toegenomen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de verregaande juridisering van de maatschappelijke verhoudingen en de fragmentering van bevoegdheden op verschillende niveaus (Europees, federaal, gewestelijk en gemeenschapsniveau). Dit heeft tot gevolg dat zowel de rechtzoekende als de rechtspractici vandaag al te vaak worden geconfronteerd met een heleboel regels en het bos door de bomen niet meer zien. Bovenop de toename van het aantal rechtsregels moeten we ook vaststellen dat de nieuwe wetgevende initiatieven van de afgelopen decennia zeer zelden gepaard gingen met de revaluatie of een fundamentele herdenking van de bestaande regels. Vandaar dat wordt voorgesteld om naar een duurzaam recht en duurzame wetgeving te gaan.
Duurzaam recht houdt een grondige revaluatie van de bestaande regels in wetboeken (de zogenaamde ‘codes’) in, met als ultieme doel een coherent en doorzichtig geheel te vormen dat bovendien samenhangend en logisch in elkaar zit. Duurzaam recht houdt bovendien een globale aanpak van de bestaande regels in: de verschillende domeinen van het recht moeten tegelijk worden aangepakt zodat de regels op elkaar kunnen worden afgestemd, herordenend en verbeterd. Duurzaam recht moet vorm krijgen via nieuwe wetboeken met betrekking tot strafrecht, strafprocesrecht, burgerlijk recht en economisch recht. De nieuwe wetboeken moeten wetgeving inhouden aangepast aan de moderne samenleving van vandaag maar ook aan de samenleving in de toekomst waarbij zij een gepast instrument moeten zijn voor de rechtszoekende die zijn rechten wil doen gelden en voor de rechtspractici die het recht zullen moeten toepassen. De duurzaamheid van de nieuwe herdachte rechtsregels moet zich ook vertalen in een toegankelijk en begrijpelijk taalgebruik.
Vooral het seksueel strafrecht en de voorgeschreven strafmaten zijn ontoereikend. Op dit moment worden seksuele misdrijven in het beste geval even zwaar bestraft als misdrijven die een inbreuk inhouden op het eigendomsrecht (inbraak, diefstal). Het is daarom essentieel dat het hele strafwetboek en de relatieve zwaarte van de strafmaten worden geëvalueerd en in overeenstemming gebracht met de verworvenheden van onze moderne samenleving.