Gezonde levensgewoonten en uitgebalanceerde voedingspatronen zijn in het belang van iedereen. Gezonde voeding is in de eerste plaats een kwestie van evenwichtig en gevarieerd eten en soberheid: bij uitstek een zaak van de consument. Hulpmiddelen zijn sensibilisering en informatie. Meest overtuigend zijn aantrekkelijke voorbeelden van anderen.
Om elke consument te stimuleren gezond en evenwichtig te eten, is het aangewezen dat voor ongezonde voeding een ontradend beleid wordt gevoerd. Evenwel is het belangrijk dat de verantwoordelijkheid voor een gezonde voedingskeuze niet alleen bij de consument wordt gelegd. Vanuit een ketenaanpak moet de hele voedingssector haar verantwoordelijkheid opnemen inzake het gebruik van verzadigde vetten, suikers en zout in de voeding.
We pleiten voor eenvoudigere voedseletikettering. Duidelijke symbolen kunnen helpen om de verstaanbaarheid van de voedingsinformatie te verbeteren. Verder mogen voedings- en gezondheidsclaims de consument niet misleiden. Het is de taak van de overheid om inzake etikettering duurzaam samen te werken met de belanghebbenden.
Nieuwe voedingsrichtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad moeten snel en adequaat vertaald worden in het preventiebeleid.