Voor CD&V is defensie een Europese beleidsprioriteit. Het tot stand brengen van een eigen Europees leger geldt echter als streefdoel op lange(re) termijn dat onze aandacht niet mag afleiden van concrete projecten en onderbenutte mogelijkheden die in het bestaande verdragsrechtelijke kader van de Unie voorhanden zijn op gebied van militaire samenwerking, en van onze verbintenissen en verplichtingen ten aanzien van de NAVO. Alle initiatieven die bijdragen tot een versterking van een eigen Europese defensie en tegelijkertijd blijk geven van complementariteit, coöperatie en coördinatie tegenover de NAVO, juichen we toe.
Op het vlak van defensie is het Europese potentieel enorm. Onze belangen ook. Het is tijd om meer en sneller vooruitgang te boeken in het tot stand brengen van een geïntegreerd defensiebeleid. De geschetste dreigingen dwingen ons er ook toe. Veel beslissingen en initiatieven zijn reeds genomen en we steunen die nadrukkelijk. Maar veel van wat verdragsrechtelijk nu al mogelijk is, werd nog niet gerealiseerd: permanente en gestructureerde samenwerking, de oprichting van een operationeel hoofdkwartier, een permanent overleg- en beslissingsorgaan op het niveau van de ministers van Defensie, optimalisering van de slagkracht door lasten- en taakverdeling, de activering van de ‘EU Battle Groups’. Daar moet werk van worden gemaakt.
Europese integratie op gebied van defensie moet uiteraard in nauw overleg en in nauwe samenhang met de NAVO gebeuren. De NAVO is voor ons land de belangrijkste internationale defensiemacht. Ze past perfect in onze visie op de trans-Atlantische betrekkingen. Er is een tijd geweest dat de NAVO zich moest bezinnen over haar bestaansredenen. Die tijd is voorbij. De nood aan internationale veiligheid is zeer voelbaar. We moeten meer investeren in de capaciteiten van de EU en de NAVO om het hoofd te bieden aan oude en nieuwe dreigingen. Klassieke defensie – militaire verdediging, slagkracht en afschrikking – blijft aan de orde, maar we moeten ook inzetten op middelen en methodes die ons sterker maken tegenover zgn. ‘ambigue’ of ‘hybride’ oorlogsvoering waarbij naast de traditionele militaire methodes ook ‘verdoken’ methodes worden gebruikt zoals terrorisme, criminaliteit, cyberaanvallen of economische maatregelen. Deze nieuwe vormen van grensoverschrijdende bedreiging of aanvallen vragen om een multinationale aanpak. Zo zou bij voorbeeld de oprichting van een cybercommando op het niveau van de Europese Unie de bestaande of nog op te richten nationale cybercommando's moeten overkoepelen.
Ons land moet voor de NAVO een betrouwbare en geloofwaardige bondgenoot blijven. Voor België zijn de veiligheidsgaranties van de NAVO erg belangrijk. Daar staan natuurlijk verplichtingen en lasten tegenover. Bovendien kreeg ons land destijds zowel de zetel van de NAVO als die van SHAPE (het commandocentrum van de militaire troepen van de NAVO) toegewezen. Ook dat vraagt om een sterk engagement. Onze behoefte aan veiligheid en ons engagement in NAVO-verband moeten zich vertalen in ons defensiebudget en -investeringen. Dat is van essentieel belang willen we geloofwaardig blijven naar de eigen bevolking en naar onze bondgenoten toe.