Mensen hebben recht op een veilige samenleving waarin ze kunnen leven, werken, ondernemen en ontspannen. Een veilige omgeving maakt dat mensen zich ten volle kunnen ontplooien en is de basis voor de rest van de samenleving op sociaal, economisch, maatschappelijk en politiek vlak. Veiligheid is een houvast en geeft zekerheid. Veiligheid voor iedereen is dan ook prioritair. Het is een kerntaak van de overheid ze te garanderen. Een samenleving kan maar functioneren als iedereen weet dat ontoelaatbaar gedrag of bedreigingen van onze normen en waarden niet getolereerd en daadwerkelijk aangepakt worden. Voorkomen is echter altijd beter dan genezen. Daarom zetten we ook sterk in op preventie.
Het is in ieder geval belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in een performante justitie, die een rechtvaardig maatschappelijk antwoord biedt op delinquent gedrag. De zekerheid dat ontoelaatbaar gedrag wordt aangepakt, is belangrijk. Zowel voor diegene die in de fout dreigt te gaan of daadwerkelijk gaat, als voor diegene die er het slachtoffer van is of dreigt te worden. Tegelijkertijd moeten we beseffen dat 100% veiligheid een utopie is. De enige risicoloze samenleving is die waarin niemand nog initiatief neemt. Dat is geen optie. Het impliceert wel dat we steeds een zeker risico moeten aanvaarden en dat iedereen de verantwoordelijkheid heeft voorzichtig te zijn.
Daarnaast waarborgt een betrokken samenleving voor iedereen een aantal fundamentele rechten en vrijheden. Onze samenleving mag niemand zomaar opgeven, hoe moeilijk en afwijkend iemands gedrag ook is. Zelfs wie al over de schreef ging, verdient het niet om automatisch als ‘verloren’ beschouwd te worden. De samenleving moet maximaal trachten deze mensen te helpen en opnieuw te integreren. In onze rechtstaat heeft eenieder recht op een menswaardige behandeling, overeenkomstig de fundamentele rechten en vrijheden.