Er worden vandaag zeer veel geschillen door de hoven en rechtbanken in België beslecht. Procedures voor de hoven en rechtbanken zetten aan tot het juridiseren van geschillen en eindigen in een winnende en verliezende partij.
We willen inzetten op minnelijke oplossingstrajecten zoals bemiddeling, schikkingen, verzoening en onderhandelingen waarbij de rechtszoekende op actieve wijze wordt betrokken en er alleen winnaars zijn. Een onderhandeld akkoord leidt tot meer welzijn bij alle betrokkenen en reduceert de spanningen bij de uitvoering drastisch. Het is belangrijk dat partijen terug leren praten met elkaar en er evenwichtige en duurzame oplossingen gezocht worden voor tegenstrijdige belangen. Op die manier wordt niet alleen het geschil, maar ook het onderliggend conflict vaak opgelost. Partijen moeten alvorens een procedure te starten voor de rechtbank pogen om hun conflict op minnelijke wijze op te lossen.
De rol van de actoren van justitie moet worden herbekeken door hen te verplichten om in elke stand van het geding een minnelijke oplossing van het geschil na te streven en partijen goed in te lichten over alle oplossingstrajecten. De kamers voor minnelijke schikking die vandaag enkel bestaan bij de familierechtbank moeten geëvalueerd worden en uitgebreid worden naar alle rechtbanken. In familiezaken moet ingezet worden op pilootprojecten inzake trajectbemiddeling waarbij partijen nog vóór de persoonlijke verschijning voor de rechtbank met elkaar praten en toelichting verkrijgen over alle oplossingstrajecten die er bestaan.