Plan Generatie Ervaring

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Dat onze bevolking meer en meer uit ouderen bestaat, ziet men in de politiek vaak als probleem. Dat is niet alleen kwetsend, het is simpelweg nonsens. Want wie let er op de kleinkinderen als de ouders zijn gaan werken? En wie houdt het verenigingsleven en vrijwilligerswerk draaiende? Ouderen zijn geen kost, maar net een meerwaarde. 

Wij hebben ons plan 'Generatie Ervaring' dan wel gemaakt voor 65+-ers, maar de voorstellen die we doen zijn goed voor iedereen – jong en oud.

Lees hier alvast de eerste vijf punten uit ons plan.

#1 Keizer Voetganger

Onze partij zorgt in elke gemeente voor een voetpadenplan, om werk te maken van veilige, toegankelijke voetpaden. Want of je nu naar de winkel of de bank gaat, of je wil gewoon even gaan wandelen, voetpaden moeten er goed bij liggen.

In ons plan zorgen we voor voldoende banken om te rusten, verlaagde stoepranden, brede voetpaden, voldoende groen licht om over te steken … En dit zonder putten of bulten!  


#2 Fysieke dienstverlening 

Bankieren, een afspraak maken bij het gemeentehuis, je aanmelden in het ziekenhuis … Dit en veel meer kan tegenwoordig digitaal. En dat is mooi. Maar de digitalisering mag niet als gevolg hebben dat bepaalde mensen worden uitgesloten.

Essentiële diensten zoals banken, ziekenhuizen en postkantoren moeten ook ‘in ’t echt’ beschikbaar zijn, en niet enkel via pc of smartphone.


#3 Centraal meldpunt voor internetfraude

Nu alles met de smartphone of computer kan, worden ook steeds meer mensen slachtoffer van internetfraude. Dit maakt dat (oudere) mensen soms schrik hebben om bijvoorbeeld betalingen te doen op het internet.

Via nieuwe infocampagnes zetten we in op bestrijding van internetfraude. Zo willen we mensen helpen om fraude te herkennen. Daarnaast richten we een algemeen telefoonnummer op dat 24 op 24, 7 dagen op 7 bereikbaar is. Zo staan we slachtoffers van internetfraude onmiddellijk bij. 


#4 Betere ondersteuning van cohousing

Vandaag sta je als oudere vaak voor de keuze: of alleen thuis blijven wonen, of naar een woonzorgcentrum. We willen ouderen die dat willen, ondersteunen om langer zelfstandig te kunnen wonen. Daarom willen we cohousing (of samenhuizen) stimuleren en duidelijke regels voorzien voor cohousing.  


#5 Verre van out! 

Ouderen verdienen meer respect. En dat willen wij in de kijker zetten door elk jaar een ‘Verre van out’-campagne te houden. Want oud is niet out.

In deze campagne tonen we de meerwaarde van ouderen in de samenleving en moedigen we ouderen aan om deel te nemen aan het vrijetijdsleven (bewegen, lezen, vrijwilligerswerk, …).

Gerelateerde standpunten

Terug naar alle standpunten

Related news

Slechts 5 procent van de 65+ers heeft een UiTPAS

Maar liefst de helft van de 60-plussers in Vlaanderen voelt zich af en toe sociaal geïsoleerd, wat een belangrijke negatieve impact heeft op hun welzijn. “Bovendien blijkt dat nog geen 5 procent van de 65-plussers een UiTPAS heeft. Daarom roep ik op om deze meer te promoten en toegankelijker te maken voor deze doelgroep. Via de pas kunnen 65-plussers meer deelnemen aan het rijke vrijetijdsaanbod”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister-president Jan Jambon (N-VA).

Cd&v komt met een toiletplan: “Hoge nood aan een echt toiletbeleid”

Er is in Vlaanderen te weinig aandacht voor openbare toiletten, dat vindt Vlaams parlementslid voor cd&v Katrien Schryvers. Daarom komt het parlementslid met een ‘toiletplan’. In dit plan pleit ze onder meer voor meer publieke en toegankelijke toiletten, voor een tool die alle informatie over die toiletten verzamelt en een uniforme toiletpas die de toegang tot sanitair voor mensen met bepaalde aandoeningen gemakkelijker maakt.

Cd&v wil leegstaande assistentiewoningen openstellen voor andere doelgroepen

Vandaag staan in Vlaanderen heel wat serviceflats leeg. Tegelijkertijd kampen veel zorgvoorzieningen met plaatsgebrek en heerst er op de reguliere woonmarkt een ware wooncrisis. In een nieuw voorstel pleit Vlaams parlementslid Katrien Schryvers ervoor om assistentiewoningen open te stellen voor andere doelgroepen, zoals mensen met een beperking, maar ook een bepaald aandeel te laten bewonen door mensen die mee zorg opnemen. 

Cd&v wil ouderenmishandeling opnemen in opleiding zorgverleners en in campagnes

Elke week komen er gemiddeld 22 meldingen van geweld bij ouderen binnen in Vlaanderen, zo raakte vandaag bekend. Volgens Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) is dit een onderschatting van een problematiek die heel vaak onder de radar blijft. In het nieuwe ouderenplan dat cd&v de komende weken lanceert is één van de prioriteiten de aanpak van ouderenmis(be)handeling.

Wie na de pensioenleeftijd nog wilt voortwerken, moet dat zonder hindernissen kunnen

Al wie de wettelijke pensioenleeftijd heeft bereikt, moet uiteraard op pensioen kunnen gaan. Dat recht hebben je en daar wil ik niets aan veranderen. In sommige gevallen kan men zelfs vervroegd op pensioen. Maar wie graag verder wil werken na de pensioenleeftijd, moet dat ook kunnen.

Seniorentarieven NMBS worden aantrekkelijker, ook vóór 9u

Federaal parlementslid Jef Van den Bergh (cd&v) vraagt in de commissie Mobiliteit vandaag om duidelijkheid over de tarieven van treintickets voor senioren aan minister van Mobiliteit Georges Gilkinet.