Respect voor élke Vlaming: “Met cd&v zorgen we voor een warm Vlaanderen waarin élke Vlaming gerespecteerd wordt”

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Dit Vlaams regeerakkoord heeft een overduidelijke oranje stempel: ambitieus op vlak van welzijn, met respect voor wie werkt en onderneemt én met oog voor landelijk Vlaanderen zodat niemand in Vlaanderen achtergelaten wordt. We zorgen voor een warm en zorgzaam Vlaanderen waarin élke Vlaming telt.

We hebben het gezegd, we hebben het gedaan

Cd&v is met enkele duidelijke beloftes naar de kiezer getrokken in aanloop naar 9 juni. Met cd&v beloofden we om verder te investeren in (jonge) gezinnen, onze ouderen en de meest kwetsbaren. De afgelopen legislatuur werden de middelen op vlak van welzijn in Vlaanderen door toedoen van cd&v meer dan verdubbeld, en die richting wilden we verder inzetten. Ook onze plannen om verder te investeren in onder meer de kinderopvang, de kinderbijslag en betaalbaar wonen waren onze duidelijke inzet voor Vlamingen.

We deden ook de belofte om te zorgen dat onze landelijke gemeentes en stedelijke regio’s over meer middelen beschikken om in te spelen op de noden van hun inwoners. En tot slot hebben we ondernemers en landbouwers beloofd dat we hen zekerheid zouden bieden over hun toekomst, meer willen vertrouwen en hun leven eenvoudiger wilden maken.
We maken onze beloftes waar in het Vlaams regeerakkoord. “We ondersteunen wie elke dag keihard zijn best doet, we geven meer zuurstof aan mensen en ondernemers, én we doen een stevige inhaalbeweging voor landelijk Vlaanderen. We zorgen voor minder belastingen, meer koopkracht, minder regeltjes en meer vertrouwen. We doen wat we gezegd hebben in de campagne, we realiseren waar we nu al enkele jaren voor aan het strijden zijn”, zegt Sammy Mahdi, voorzitter cd&v.

1. Onze KMO’s en landbouwers toekomst geven, polarisering overstijgen

We zorgen eindelijk voor rechtszekerheid en stabiliteit voor onze KMO’s. Onze kleine en middelgrote ondernemers zijn de ruggengraat van onze Vlaamse economie. We geven hen het respect dat zij verdienen: op vraag van cd&v komt er een stabiel en vereenvoudigd vergunningenbeleid en zal de overregulering aangepakt worden. We zorgen voor minder regeltjes, minder onnodig papierwerk en verstikken onze ondernemers niet met onhaalbare doelstellingen die verder gaan dan wat Europa voorschrijft.

We maken deze legislatuur werk van een wetenschappelijk en juridisch onderbouwd stikstofbeleid dat gebaseerd is op werkelijke emissies, zodat onze ondernemers de ruimte krijgen om verder te verduurzamen.

Landbouwgrond blijft in de eerste plaats voorbehouden voor onze boeren. Want zonder grond, geen boeren. En zonder boeren, geen voedsel. Maar ook omgekeerd geldt dat we in de natuurgebieden inzetten op de realisatie van natuur en bos.  We zoeken in het beleid dus naar verbinding tussen landbouw en natuur en we overstijgen de polarisatie. We zorgen er voor dat landbouw en natuur in Vlaanderen hand in hand gaan. Dat Omgeving en Landbouw ondergebracht worden in één hand, een expliciete vraag van cd&v, is daar een belangrijk signaal toe. Met Jo Brouns op die departementen, heeft onze partij een absolute sleutelpositie in handen in de Vlaamse Regering.

2. We zorgen voor respect voor élke Vlaming, stad én platteland

Dat geldt ook voor Hilde Crevits die het vicepremierschap zal combineren met bevoegdheden die een rechtstreekse impact hebben met hoe Vlaanderen georganiseerd is. Als Minister van Binnenlands Bestuur zal ze zorgen dat onze steden en gemeenten gerespecteerd worden door de Vlaamse overheid en over de juiste instrumenten beschikt om goed lokaal beleid te kunnen voeren voor de mensen. Daar hoort ook een correcte financiering bij. Ze zal de beslissing in het regeerakkoord om de middelen voor onze landelijke gemeenten aanzienlijk te verhogen in de praktijk brengen. Er wordt onder meer 230 miljoen euro voorzien via het Open Ruimte fonds.

De extra middelen kunnen onze landelijke gemeenten gebruiken om te investeren in fietspaden, veilige schoolomgevingen, sportinfrastructuur, buitenschoolse opvang, en dergelijke meer. Daarenboven voorzien we extra 28 miljoen euro voor enkele steden die te kampen hebben met grootstedelijke problematieken onder meer op vlak van veiligheid, integratie en wonen maar onvoldoende middelen hebben om die aan te pakken. Het gaat om Dilbeek, Denderleeuw, Ninove, Geraardsbergen, Vilvoorde, Halle.

We rollen een transversaal Plattelandspact uit om de eigenheid van onze plattelandsgemeenten te beschermen en ook in landelijke gemeenten een levendig gemeenschapsleven en economische bedrijvigheid te hebben. Daarenboven investeren we in betere en veilige wegen, fietspaden en openbaar vervoer in gans Vlaanderen. Elke Vlaming heeft recht op goed openbaar vervoer en een goede en veilige mobiliteit. Voor de uitrol van Vervoer op Maat worden extra middelen uitgetrokken om te zorgen dat élke Vlaming op openbaar vervoer kan rekenen.

Voor cd&v is het ook belangrijk dat het regeerakkoord voldoende respect toont voor onze lokale besturen en de identiteit van onze lokale gemeenschappen. Er komen geen verplichte fusies en steden en gemeenten blijven zelf het best geplaatst om te oordelen over de toekomst van hun gemeente. Ook de provincies blijven behouden als schakel tussen Vlaanderen en onze lokale besturen. Door ook steden- en plattelandsbeleid samen op te nemen in één portefeuille tonen we de ambitie om elke Vlaming te respecteren en de dualiteit tussen stad en platteland te overstijgen.

3. Een warm en zorgzaam Vlaanderen met kansen voor iedereen

Met cd&v zullen we Vlaanderen altijd afmeten aan hoe we met onze kwetsbaren omgaan en aan de kansen die er voor Vlamingen zijn om zichzelf te ontwikkelen.

Er komen voor 1.2 miljard euro nieuwe investeringen in welzijn, wat betekent dat meer dan 1/3e van de in het regeerakkoord extra middelen naar welzijn zullen gaan. Het budget voor welzijn zal deze legislatuur stijgen van 17 miljard euro naar meer dan 20 miljard euro. Het budget voor personen met een handicap zal de grootste stijging ooit kennen. Voor de zwaarste zorgbehoevenden zorgen we dat zij steeds kunnen rekenen op budget. Ook het voorstel van cd&v uit de vorige legislatuur tot verbod op winst op zorg in woonzorgcentra wordt doorgevoerd.

We hebben hard gestreden in de onderhandelingen zodat er bijkomende budgetten vrijgemaakt worden voor welzijn. Dat wordt ook weerspiegeld in de begroting. Het is nu aan de Regering om de welzijnsmiddelen goed te besteden. Wij zullen daar in de volgende jaren vanuit het parlement met al onze expertise nauwlettend op toekijken.

Sammy Mahdi

Het Groeipakket wordt opnieuw volledig gekoppeld aan de levensduurte, met een vast minimum van 2%. Dit betekent dat ook bij een lage inflatie, onze gezinnen hun kinderbijslag toch beschermd blijft. De budgetten worden voorzien om tegen het einde van de legislatuur 10.000 extra plaatsen te creëren in de kinderopvang. Met een injectie van 80 miljoen euro doen we ook een forse investering in de buitenschoolse opvang voor schoolgaande kinderen.

We verlagen de registratierechten voor wie een eerste woning aankoopt van 3% naar 2%. Op een gemiddelde woning in Vlaanderen (362.647 euro) levert dat een besparing op van 3.626 euro bij aankoop. We zorgen ook voor goedkope Vlaamse woonleningen, maken lenen aan 100% van het aankoopbedrag mogelijk en milderen de renovatieverplichting.
Onderwijskwaliteit en een leerkracht voor de klas zijn absolute topprioriteit. We geven startende leerkrachten een jaar werkzekerheid met betere begeleiding en zorgen dat ze minder aan afvinkonderwijs moeten doen. We laten schoolbesturen meer zelf beslissen over hoe ze hun middelen inzetten, zorgen voor extra middelen om de schoolfactuur te verlichten in dure schoolrichtingen en zorgen voor een lokaal voor elke klas door extra scholenbouw. Het regeerakkoord maakt ook expliciet gewag van de vrijheid van onderwijs. Onze jongsten beschermen we met een smartphoneverbod op school.

Nieuws

“Arizona moet de regering voor de werkende mens zijn”

Cd&v zal zorgen dat Arizona de regering van de werkende mensen wordt. Onze partij zal zorgen dat werkende mensen een goed inkomen halen uit hun job, een goed pensioen hebben en altijd kunnen rekenen op goeie zorg in hun buurt.

Meer rechtszekerheid en verbeterde waterkwaliteit

Vandaag keurt het Vlaams parlement op initiatief van cd&v een aanpassing van het mestdecreet goed, gebaseerd op het princiepsakkoord tussen de landbouw- en milieuorganisaties van 7 maart 2023.

Hilde Crevits roept alle lokale besturen op om een sterrenregister aan te leggen

Op 6 december start opnieuw de jaarlijkse Koesterweek van het Berrefonds. Een week waarin extra aandacht en erkenning wordt gevraagd voor al die gezinnen die een kind moeten missen.