De voorbije jaren is er een positieve evolutie waar te nemen inzake Sociale Verhuurkantoren (SVK’s) in Vlaanderen. Zo steeg het aantal Vlaamse gemeenten waar een SVK actief is tot een dekking van 95,5%. Daarbovenop groeit het aantal SVK-woningen jaarlijks met 9 à 11%.

“Dat zijn twee duidelijke signalen die aantonen dat de SVK’s op de goede weg zijn. Echter, ondanks deze positieve evolutie toont het stijgend aantal kandidaat-huurders aan dat er nog steeds nood is aan bijkomende betaalbare en kwaliteitsvolle huurwoningen.”

 SVK-dekking

Op 1 januari 2019 waren 48 erkende Sociale Verhuurkantoren actief in Vlaanderen. Daarvan ontvangen er 43 gewestelijke subsidies. Zo is 95,5% van de Vlaamse gemeenten voorzien van een SVK. Eind 2014 was dit nog 91,6%. In volgende gemeenten werden eind 2018 nog geen woningen gehuurd door een erkend SVK: Deinze, Horebeke, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lochristi, Lovendegem, Maarkedal, Moerbeke, Nevele, Stekene, Temse, Zele, Zuienkerke en Zulte.

“Oost-Vlaanderen, dat lang een blinde vlek bleef in het SVK-verhaal, is er ondertussen sterk op vooruit gegaan: van 45 van de 65 gemeenten in 2014 tot 53 eind 2018. Ik hoop dat de recente beslissing van de Vlaamse Regering om te voorzien in een aanzienlijke verhoging van de opstartsubsidie en in een aangepast groeipad voor SVK’s die de opstartsubsidie aanvragen, de overblijvende blinde vlekken zal wegwerken.”

SVK-woningen en kandidaat-huurders

De afgelopen jaren was er een gemiddelde groei van het aantal beheerde SVK-woningen van 9 à 11% per jaar tot zo’n 10.900 SVK-woongelegenheden op 1 november 2018. Oost-Vlaanderen zit op dit vlak ruim boven het gemiddelde met een stijging van 14%, wat mede een gevolg is van de in 2016 ingevoerde woningsubsidie van het provinciebestuur. De groei in de provincies Limburg (6,7%) en Vlaams-Brabant (6,9%) ligt een stuk lager. De redenen hiervoor zijn niet duidelijk, hoewel de krapte van de private huurwoningmarkt in Vlaams-Brabant mogelijks een rol speelt. De provincies Antwerpen (8,7%) en West-Vlaanderen (10,4%) realiseren een gemiddeld groeipercentage.

Op 31 december 2017 (recentere cijfers zijn nog niet voorhanden) stonden zo’n 46.400 kandidaat-huurders op de wachtlijst voor een SVK-woning. De cijfers van 2017 liggen iets hoger dan die van 2016.

“Zowel de dekkingsgraad van de SVK’s als het aantal woningen die ze in beheer hebben, tonen een positieve evolutie. Daar tegenover staat het stijgend aantal kandidaat-huurders wat er nog maar eens op wijst dat er een aanzienlijke nood is aan betaalbare, kwaliteitsvolle huurwoningen. De aanpassingen die doorgevoerd werden aan het SVK-besluit (o.a. een groeisubsidie en de mogelijkheid om private ontwikkelaars te stimuleren om woningen te bouwen en te verhuren aan een SVK) zullen in de toekomst hopelijk verder bijdragen tot een positieve evolutie op de SVK-markt.”