Binnenkort kunnen ook sociale woningen worden uitgerust met zonnepanelen. Samen met een aantal collega-parlementairen van de meerderheidspartijen diende ik hieromtrent een voorstel van decreet in bij het parlement. Zonet werd het voorstel in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement unaniem goedgekeurd. Zonnepanelen op sociale woningen zorgen niet alleen voor meer duurzame energie, ze zullen ook leiden tot een forse verlaging van de energiefactuur van de huurder van een sociale woning. Voor een modaal gezin gaat het al snel om een besparing van enkele honderden euro's per jaar.

Het is de sociale huisvestingsmaatschappij die de zonnepanalen plaatst en ook betaalt. Zij recupereert haar investering door die, gespreid over bijvoorbeeld 25 jaar (de minimale levensduur van de zonnepanelen), te verrekenen in de huurprijs. De huurder geniet van de opbrengst van de zonnepanelen in de vorm van een lagere elektriciteitsfactuur. Die verlaging ligt een pak hoger dan de verhoging van de huurprijs. Per saldo bespaart een modale huurder (met een verbruik van 3.500 kwh per jaar) gemakkelijk enkele honderden euro per jaar.

“Dit is een win-win. Een lagere energiefactuur voor de huurder en een energiezuinige woning voor de verhuurder. Een bij uitstek sociale maatregel dus die zorgt voor meer duurzaamheid.”

Groot potentieel: 150.000 woningen komen in aanmerking

Vandaag zijn er in Vlaanderen zo’n 150.000 sociale woningen. Het potentieel is dus groot. Bij de 68.000 eengezinswoningen en de ruim 4.000 duplexwoningen is het plaatsen van zonnepanelen het makkelijkst. Maar ook op de daken van de bijna 79.000 sociale appartementen kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Daarmee kan dan elektriciteit opgewekt worden voor de gemeenschappelijke delen.

Sociale huisvestingsmaatschappijen zijn ervan overtuigd dat ze met dit voorstel binnen het jaar maar liefst 20.000 sociale woningen met zonnepanelen kunnen uitrusten. Al blijft het altijd zaak om die daken te kiezen die voldoende rendement kunnen bieden door bijvoorbeeld een goede oriëntatie.