Acties rond dakisolatie in Meetjesland

07-05-2014

Dakisolatie (of zoldervloerisolatie) zou dus in geen enkele woning mogen ontbreken. Toch zien we in Vlaanderen dat er nog 25% woningen zijn waarvan het dak niet is geïsoleerd. In het bijzonder is dit ook in ons Meetjesland een probleem. De woningen zijn hier immers groter dan gemiddeld in Vlaanderen. Met dat groot patrimonium zorgt een niet geïsoleerd dak dus ook voor een groot warmteverlies. Om tegen het volgende stookseizoen opnieuw heel wat daken geïsoleerd te krijgen zetten stad Eeklo en de gemeenten Aalter, Assenede, Kaprijke, Knesselare, Maldegem, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot, Wachtebeke en Zomergem de komende maanden een aantal acties op touw om dakisolatie te stimuleren.

 

Elf infosessies dakisolatie

In de maanden mei en juni vindt in de stad en elke gemeente een infomoment over dakisolatie plaats. Tijdens die infomomenten krijgen inwoners toelichting over de soorten isolatiematerialen en de wijze van plaatsing. Daarnaast wordt toelichting gegeven over premies die inwoners kunnen krijgen en over geldende regelgeving. De infomomenten zijn zowel bedoeld voor doe-het-zelvers als voor mensen die met een aannemer werken. Na de infoavond kan je zelf aan de slag, of kan je met kennis van zaken offertes bij aannemers opvragen en vergelijken. Op de infoavond krijg je ook informatie over de samenaankoop dakisolatie en kan je inschrijven voor de samenaankoop.

De info-avonden vinden plaats op volgende momenten:
- Aalter: dinsdag 13 mei om 20u in de vergaderzaal van het Sportpark (Lindestraat 17).
- Assenede: maandag 19 mei om 20u in zaal de Honingpot van de Bijenkorf (Sportstraat 4).
- Eeklo: donderdag 15 mei 2014 om 20u in het Stadskantoor (Industrielaan 2).
- Kaprijke: dinsdag 3 juni om 20u in de Raadzaal van het Administratief Centrum (Veld 1).
- Knesselare: donderdag 22 mei om 20u in de Feestzaal van het Gemeentehuis (De Plaats 14).
- Maldegem: maandag 2 juni om 20u in de conferentiezaal van het gemeentehuis (Marktstraat 7).
- Nevele: donderdag 5 juni 2014 om 20u in Zaal De Klaproos (Stationsstraat 20, Landegem).
- Sint-Laureins: dinsdag 20 mei 2014 om 20u in de Raadzaal van het gemeentehuis (Dorpsstraat 91).
- Waarschoot: maandag 26 mei om 20u in zaal ’t Getouw van het Gemeentehuis (Dorp 1).
- Wachtebeke: maandag 12 mei 2014 om 20u in De Krekenlandgalerij van het Cultuurhuis Safarken (Dr. J. Persynplein 6).
- Zomergem: dinsdag 27 mei om 20u in de grote zaal van ’t Schaapstuk (Luitenant Dobbelaerestraat 14).

 

Samenaankoop dakisolatie

De 11 lokale besturen bieden hun inwoners ook een samenaankoop dakisolatie aan. Er wordt een samenaankoop georganiseerd voor hellende daken en zoldervloeren (dus niet voor platte daken). De samenaankoop is zowel bedoeld voor inwoners die de isolatie zelf willen plaatsen als voor inwoners die de isolatie willen laten plaatsen door een aannemer. Er zal prijs opgevraagd worden voor verschillende materialen (isolatiewol, isolatieplaten,…). Door de samenaankoop willen de lokale besturen enerzijds de prijs drukken. Anderzijds is het een manier om meer mensen in contact te brengen met bouwfirma’s (aannemers of leveranciers).

De samenaankoop gaat als volgt verlopen:

  • Stap 1: Inwoners kunnen zich tot eind september 2014 inschrijven voor de samenaankoop dakisolatie. Inschrijven voor de samenaankoop brengt geen enkele kost of verplichting met zich mee! Inschrijven kan via de website www.energiebesparenmeetjesland.be, bij de adviseurs van Woonwijzer of op één van de informatieavonden over dakisolatie.
  • Stap 2: Als bekend is hoeveel inwoners geïnteresseerd zijn krijgen aannemers de kans hun prijs- en plaatsingsvoorwaarden bekend te maken.
  • Stap 3: Op basis van het aanbod wordt er een leverancier en aannemer gekozen waarmee zal samengewerkt worden.
  • Stap 4: De inwoners die ingeschreven hebben krijgen een brief met daarin de contactgegevens van de gekozen aannemer en leverancier. De inwoners worden ook uitgenodigd op een investeringsavond waarop de aannemer en leverancier de kans krijgen zichzelf en hun product aan de inwoners voor te stellen.
  • Stap 5: Geïnteresseerde inwoners kunnen een persoonlijke offerte opvragen bij de leverancier of aannemer. Pas op het moment dat je de persoonlijke offerte ondertekent ben je als koper gebonden door die goedgekeurde offerte.

Belangrijk: Woonwijzer is op zoek naar vrijwilligers die samen met een groep andere inwoners mee de keuze maken van de leveranciers en aannemers met het beste aanbod. De vrijwilligers zullen twee keer uitgenodigd worden voor een vergadering: één keer om de prijsvraag voor te bereiden en één keer om het aanbod van de leveranciers en aannemers te bekijken. De stuurgroep zal ’s avonds na de werkuren doorgaan.

 

Gratis en onafhankelijk advies op maat

Inwoners die een investering in dakisolatie overwegen kunnen desgewenst een advies op maat krijgen. Een technisch adviseur van Woonwijzer kan geconsulteerd worden op kantoor of kan bij inwoners thuis advies geven. Hij bekijkt de dakconstructie, geeft advies op maat over de materialen die kunnen geplaatst worden en de wijze van plaatsing. Inwoners die reeds offertes opgevraagd hebben of zelfs de werken reeds uitgevoerd hebben kunnen bij de adviseurs terecht voor advies over premies en hulp bij de aanvraag van premies. Kom zeker tijdig langs, want een aantal premies moet je reeds voor aanvang van de werken aangevraagd hebben.

 

Energiebesparenmeetjesland.be

Inschrijven voor een infoavond, inschrijven voor de samenaankoop, een huisbezoek aanvragen of gewoon meer info opzoeken over energie besparen?! Het kan allemaal via www.energiebesparenmeetjesland.be. Met deze gloednieuwe website willen de besturen die aangesloten zijn bij Woonwijzer hun inwoners wegwijs maken in de mogelijkheden die ze hebben om te besparen op hun energiefactuur.