Busreizigers die in de buurt van de markt op- en afstappen, kunnen hun fiets voortaan ook parkeren in het Koetshuis naast het Sint-Annakasteel in het Sint-Annapark. De nieuwe openbare fietsenstalling bestaat uit twee etages, zodat de beschikbare ruimte maximaal kan benut worden, en geeft plaats aan 48 fietsen. Het systeem om de fiets op de bovenste etage te stallen, is eenvoudig in gebruik aangezien je zelf de fiets nauwelijks hoeft op te tillen en gemakkelijk terug kan laten zakken.
 
De Lijn investeert mee

Omdat de fietsenstalling in eerste instantie bedoeld is voor busreizigers, ontvangt de gemeente een subsidie van De Lijn van ongeveer € 10.000. Binnenkort volgt extra bewegwijzering en verlichting in de buurt zodat fietsers vlot de weg vinden naar het Koetshuis.
 
Fietsactieplan

De nieuwe fietsenstalling in het koetshuis is één van de vele acties van het bestuur om voor langparkeerders meer fietsenstallingen in de buurt van bushaltes te creëren en de fietsenstallingen voor kortparkeerders te vernieuwen. Zo werden in samenwerking met De Lijn aan de markt, meer bepaald aan de fontein en aan de trappen aan de Ede, al eerder drie nieuwe overdekte fietsenstallingen geplaatst. Daarnaast kreeg het gemeentepersoneel een aparte fietsenstalling op de markt, zodat de openbare plaatsen beschikbaar blijven.

In de nabije toekomst zullen de oude fietsklemmen systematisch vervangen worden door losse pedalobeugels. Eerst op de markt ter hoogte van de appartementsblok en de zijde Maricolen; nadien volgen de andere centrumstraten.