De Gentse Feesten spelen zich niet alleen af in de binnenstad, maar ook op en rond het water. Om dat veilig te laten verlopen zullen er tijdens de Feesten gecoördineerde acties ondernomen worden door de scheepvaartpolitie en de Politiezone Gent. Dat blijkt uit informatie die fractievoorzitter Stijn De Roo (cd&v) opvroeg bij burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld).

Het Polé Poléfestival langs de Koren- en Graslei, speciale rondvaarten rond de binnenstad, toeristenbootjes, de hop on hop off watertram… De gezellige drukte vraagt om veiligheidsgaranties. De burgemeester geeft mee dat de scheepvaartpolitie niet alleen zal inzetten op dagelijks toezicht en preventieve controles, maar ook diverse acties zal ondernemen. Zo werden duidelijke afspraken gemaakt met de sector van verhuurbootjes. “Tijdens de Gentse Feesten zullen de huurders niet binnen de perimeter van de Gentse Feesten mogen varen om incidenten met niet-ervaren schippers maximaal te vermijden”, aldus de burgemeester.

Verder wordt ook actief ingezet op de sociale mediakanalen van de scheepvaartpolitie en worden gerichte acties rond alcoholgebruik op het water gedaan. De politiediensten benadrukken namelijk dat mensen aan boord van watervaartuigen ook een persoonlijke verantwoordelijkheid hebben. “De individuele waterweggebruiker moet er niet alleen voor zorgen dat hij de verplichte reddingsmiddelen aan boord heeft, maar ook dat hij de verkeersborden en ‘berichten aan de waterweggebruikers’ strikt volgt”, aldus de burgemeester.

Stijn De Roo: “Dankzij de acties van de scheepvaartpolitie zullen we de sfeer op het water tijdens de gezellige drukte van de Feesten beter kunnen managen en ongelukken kunnen vermijden. Wie zich op het water waagt, moet verantwoordelijkheid opnemen. Ik roep dan ook elke schipper op: geniet van het water, maar doe het veilig en met gezond verstand !”

Bekijk de volledige tussenkomst van Stijn via deze link.