Vlaanderen voorziet dit jaar 1 miljoen euro voor de onteigeningen voor de heraanleg van de Antoon Catriestraat in Drongen. De onteigeningen zullen ten vroegste eind 2023 klaar zijn. Pas daarna wordt een omgevingsvergunning aangevraagd. Dat blijkt uit informatie die Vlaams Parlementslid Stijn De Roo (cd&v) opvroeg bij minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

De timing voor de heraanleg schuift daarmee opnieuw wat naar achteren. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de omgevingsvergunning in openbaar onderzoek te laten gaan in het najaar van 2022. De minister laat nu weten dat de vergunning zal aangevraagd worden wanneer de onteigeningen hun einde naderen, dus niet eerder dan eind 2023. Een vergunning is immers maar 2 jaar geldig.

Op heden zijn er 33 onteigeningen volledig gerealiseerd, voor 3 percelen is er een kleine aanpassing aan het ontwerp geweest waardoor de onteigening niet nodig is. Er blijven nog 89 onteigeningen te realiseren. Voor een aantal daarvan is er al een akkoord en moet enkel de akte nog verleden worden. Op heden zijn er nog geen gerechtelijke onteigeningen nodig.

De werken zullen gefaseerd uitgevoerd worden, maar die fasering moet nog uitgewerkt worden.

Stijn De Roo: "De heraanleg van de Antoon Catriestraat en de Boskeetstraat zal de verkeersveiligheid voor fietsers en automobilisten aanzienlijk verhogen. Ik hoop dat de onteigeningen verder vlot verlopen, zodat de start van de werken niet nog meer vertraging oploopt.

Ik reken erop dat stad Gent en Vlaanderen alle maatregelen nemen om de straat zo veilig mogelijk te maken voor alle weggebruikers in afwachting van de geplande heraanleg."