Toegang tot internet als grondrecht

05-07-2013

CD&V-Kamerlid Roel Deseyn: “Vijftien percent internetanalfabeten is te veel voor de kennisregio die we willen zijn. Wie geen internet heeft, kan gewoon niet meer mee: de school, de overheid, het werk, ... zovele instanties veronderstellen dat iedereen internet heeft. Helaas is dat nog altijd niet zo en daar kunnen we ons moeilijk bij neerleggen.” Deseyn reageert daarmee op het bericht van de FOD Economie dat vijftien percent van de Belgen tussen 16 en 74 jaar nog nooit internet heeft gebruikt.
Het bestrijden van de digitale kloof is een en-en verhaal. Vaak zit het tussen de oren, maar er zijn nog steeds financiële en geografische drempels. De financiële drempel werd vorig jaar verlaagd met het sociaal tarief voor internet.

Roel Deseyn: “Ook de geografische drempels moeten weg: iedereen moet zich kunnen aansluiten op 2 Mbps internet. Er zijn nog steeds blinde vlekken in ons land waar nog geen breedband internet beschikbaar is. Het kan niet dat er op de ene plaats downloadsnelheden van 60 en 120 Mbps worden aangeboden (lancering Whopp van Telenet dd24062013), en er op andere plaatsen nog geen minimale internettoegang beschikbaar is. De universele dienstverlener moet de gaten in de geliberaliseerde markt opvullen via de technologie die op die plaats het meest geschikt is.”

Roel Deseyn: “Internet is een basisbehoefte geworden zoals elektriciteit, verwarming en water. CD&V wil daarom het recht op een neutrale toegang tot internet inschrijven in de grondwet.” Met de grondwettelijke verankering wil CD&V bekomen dat de iedereen toegang tot internet krijgt en dat de overheid dit mee mogelijk maakt.

Verder wil Roel Deseyn de regels versterken zodat operatoren niet zomaar een internettoegang kunnen afsluiten. Bij storingen die langer aanslepen dan 3 dagen moeten de operatoren een alternatief aanbieden.