Meer dan 1,2 miljoen Belgische apparaten beschikken over een simkaart. Dat blijkt uit cijfers van het BIPT die CD&V-kamerlid Roel Deseyn opvroeg.  “Het is onbegonnen werk om telkens deze simkaarten te vervangen als men verandert van operator. Men dreigt gebetonneerd te zitten bij een operator voor de hele levensduur van het apparaat.”

België telt meer dan 13 miljoen simkaarten (13,25 miljoen eind 2013, BIPT). Maar niet alleen mensen bellen via gsm met elkaar. Steeds meer toestellen zijn verbonden met het internet via het netwerk van de mobiele operatoren. Het aantal machine-to-machine simkaarten steeg met een half miljoen op amper anderhalf jaar. Aantal m2m simkaarten op 1 januari 2013 : 708.723, op 1 januari 2014 : 936.127 en op 1 oktober 2014 : 1.208.752 blijkt uit cijfers van de telecomwaakhond BIPT die volksvertegenwoordiger Roel Deseyn opvroeg.

Analisten voorspellen dat wereldwijd het aantal verbonden apparaten zal vervijfvoudigen op vijf jaar tijd: van 5 miljard in 2015 naar 25 miljard in 2020. Veel van de binnenhuistoestellen zijn via een Wi-Fi netwerk verbonden met het internet, in andere gevallen kiest men voor het netwerk van een mobiele operator.

Slimme elektriciteitsmeters, verkeers- en weersensoren, containers, auto’s, drankautomaten, huishoudtoestellen, veiligheidssystemen,…  Wat als deze apparaten willen veranderen van operator? Moet hun eigenaar dan al deze toestellen terug verzamelen en openen om het simkaartje te verwisselen?

Roel Deseyn: “Het is belangrijk van operator te kunnen veranderen zonder de simkaarten in elk toestel te moeten vervangen. Anders zit men gegijzeld bij een operator voor de hele levensduur van het apparaat.” Voor machine-to-machine -toepassingen is  het dikwijls onmogelijk of zeer duur om simkaarten te vervangen omdat deze simkaarten ingebouwd zijn in de apparatuur die moeilijk toegankelijk is en zich om het even waar wereldwijd kan bevinden.

Er zijn verschillende oplossingen mogelijk om te vermijden dat men in ieder apparaat een nieuwe simkaart moet plaatsen wil men veranderen van operator.

Roel Deseyn: “België moet op internationale fora mee een vuist maken voor een generieke simkaart.” Een generieke simkaart (soft-sim) is niet verbonden met één operator. De consument of fabrikant van het toestel kan zijn operator vrij kiezen. De operator installeert daarop een stukje software.

Alle simkaarten ter wereld beschikken over een uniek nummer (IMSI). Niet enkel operatoren toelaten om simkaartnummers te reserveren is een zinvolle tussenstap. Deze nummers worden in blokken toegewezen aan de mobiele operatoren. Door de nog beschikbare nummerblokken toe te wijzen aan bedrijven kan men de innovatie op  vlak van het internet der dingen een boost geven.

“De Belgische overheid moet het internet der dingen bevorderen en nieuwe spelers en IT bedrijven ruimte geven om te innoveren”, aldus Deseyn.