Binnen vier jaar moeten alle Europese burgers toegang hebben tot snelle internetverbindingen (internetsnelheden van meer dan 30 Mbps). Waar staat ons land? Nog 435.201 woningen moeten tegen 2020 voorzien worden van snel vast internet. In het Vlaams gewest gaat het om 17.665 waarvan het merendeel (11.223) in West-Vlaanderen. De grootste uitdaging ligt in het Waals Gewest: nog 406.860 woningen beschikken niet over een snelle internetverbinding, zo blijkt uit een antwoord op een schriftelijke vraag van CD&V Volksvertegenwoordiger Roel Deseyn aan bevoegd minister Alexander De Croo. De operatoren en minister De Croo moeten een tandje bijsteken om tegen 2020 de EU-doelstelling te halen, klinkt het.

De dekkingsgraad in landelijke gebieden ligt lager omdat de aanleg weinig rendabel is voor de operatoren. Deseyn: “Internet is een basisrecht. Zonder internet kan je anno 2016 niet ondernemen of volwaardig deelnemen aan het maatschappelijke leven. Investeren in een goed netwerk, ook in minder dichtbevolkte gebieden heeft een positief effect op de economie en de werkgelegenheid”.

“We zijn voorstander van maatwerk. Niet overal dient men per definitie kabels in de grond te leggen. Er zijn technische oplossingen mogelijk waarbij er aan de woning een ontvanger voor mobiel internet of satelliet wordt geplaatst. Dit kan een meer economische oplossing zijn, op voorwaarde dat de gebruikservaring, prijs en snelheid vergelijkbaar zijn als voor vast internet.”, aldus het parlementslid.

 

Achtergrondinfo:

Op zoek naar de internetdekking in uw gemeente? Telecomwaakhond BIPT publiceerde deze overzichtelijke kaarten op haar website: (http://www.bipt.be/nl/consumenten/telefoon/dienstkwaliteit/dekkingskaarten-voor-vaste-breedbandtoegang).

De kaart biedt enkel informatie over de theoretische maximumsnelheid van de vaste netwerken. Er kunnen in de praktijk soms grote verschillen bestaan tussen de geafficheerde snelheid - die theoretisch is, - en de werkelijke snelheid. De werkelijke snelheid kan beïnvloed worden door verkeer op het internet en andere technische factoren.

Uit een test van gebruikersorganisatie Test Aankoop bleek dat een aanzienlijk deel minder dan 50 % van hun beloofde snelheid behaalden. 22 000 personen schreven zich in om hier een gevolg aan te geven (TA16062016).

Tot op heden heeft de Belgische telecomwaakhond BIPT geen methode vastgelegd om de snelheid te meten. Een operator kan zelf de methode kiezen (zo blijkt uit het antwoord op de de schriftelijke vraag 594 van 17/06/2016 van Roel Deseyn).