Ons land kent 5 miljoen prepaidkaarten.  Ongeveer 30 % van de vooraf betaalde kaarten zijn echt anoniem, wat neerkomt op één tot anderhalf miljoen afhankelijk van de bron. De Regering heeft beslist om een identificatie in te voeren van de vooraf betaalde kaarten voor mobiele diensten voor de nieuwe en de bestaande kaarten. Voor de bestaande kaarten zal de verbinding niet meer mogelijk zijn indien de identificatie niet gebeurd is voor een bepaalde datum, die nog moet vastgelegd worden. Dit blijkt uit een antwoord op een parlementaire vraag van CD&V Volksvertegenwoordiger Roel Deseyn.

Anonieme simkaarten worden vaak gebruikt door criminelen. De eerste minister kondigde op 19 november 2015 aan dat anonieme prepaid simkaarten zouden verdwijnen in het kader van de strijd tegen terreur.

Roel Deseyn : « Het is goed dat de wet op korte termijn zal gewijzigd worden zodat de anonimiteit van prepaidkaarten tot het verleden behoort. Het is een belangrijke achterpoort die gesloten wordt in de strijd tegen terrorisme ». Dit maakt het onder andere voor terroristen moeilijker om onder de radar te blijven. Een pijnpunt is wel dat de maatregel niet geldt voor buitenlandse simkaarten, hier is een Europese aanpak voor nodig, aldus Deseyn.