De veiling van de gsm-licenties worden vernieuwd voor de periode van 2021-2041. De gesprekken zijn hieromtrent volop lopende binnen de regering. De licentievoorwaarden bepalen tot maar liefst 2041 hoe het telecomlandschap en mobiel internet er zal uitzien in België. “Het groenboek van de minister bevoegd voor telecom, Alexander De Croo (Open VLD),  legt de lat echter bijzonder laag op vlak van mobiel internet voor de komende twintig jaar.”, klinkt het bij CD&V-telecomspecialist Roel Deseyn. Hij gaat verder: “Ons land moet een digitale koploper worden, dat betekent wel dat we voldoende ambitie moeten durven tonen.” Het parlementslid is bezorgd en vraagt ambitieuze kwaliteitsnormen voor mobiel internet. “Een ambitieuze kennisregio heeft nood aan een performant telecomnetwerk. De vernieuwing van de licenties biedt een opportuniteit om België een klasse hoger te doen spelen op het vlak van mobiele telecommunicatie. Maximaal inzetten op de digitale agenda en investeren in digitale infrastructuur. Onze kennisregio in het hart van EU verdient nu en in de toekomst een top mobiel netwerk.”, aldus Deseyn. 

De internetsnelheden en -eisen van vandaag zijn binnen 10 jaar hopeloos gedateerd. De minimumeisen voor operatoren moeten gelden in heel België en gradueel strenger worden zoals bijvoorbeeld de uitstootnormen voor dieselvoertuigen (Euronorm). België moet ambitie hebben digitale koploper te worden. Gebruikers willen overal en altijd een goede surfervaring, ook onderweg of tussen goed geïsoleerde gebouwen. Gebruikers zijn in de toekomst niet alleen burgers, maar ook autonome voertuigen en robots die nood hebben aan een performant mobiel netwerk zodat in real time grote data volumes kunnen uitwisselen. Netwerk moet zich aanpassen aan haar gebruikers, niet omgekeerd.

Tevens zijn er betere dekkingsvereisten nodig. De concurrentie werkt niet voldoende op dit punt. Na 15 jaar mobiele telefonie en internet zijn er nog steeds plaatsen waar men niet vlot kan bellen of surfen bijvoorbeeld in grensgebieden en landelijke regio’s of tijdens piekuren. De mobiele operatoren investeerden 450 miljoen euro in 2017 tegenover 576 miljoen euro in 2014. De vaste operatoren investeren ongeveer het dubbele, 1103 miljoen euro in 2016.

“Moedig digitale investeringen aan, gsm-masten mogen nooit een cash cow zijn. Hef de komende licentieperiode van 20 jaar geen hoge belastingen (licentievergoeding gsm-frequenties loopt in honderden miljoenen euro) op mobiele netwerken, maar eis in ruil ambitieuze kwaliteitsgaranties van de operatoren.”, roept Deseyn op.