Internet moet open platform blijven

02-03-2015

De Amerikaans telecomwaakhond verstrengt op 26 februari zijn aanpak voor de internetneutraliteit. Ook het Europees Parlement heeft een voorstel klaar en de bakens uitgezet om het open karakter van het internet te vrijwaren. Het is tijd dat de lidstaten hierover tot een akkoord komen met het Europees Parlement, stellen CD&V-Europarlementslid Ivo Belet en CD&V-Volksvertegenwoordiger Roel Deseyn.

 

Consumenten en kleine innovatieve ondernemingen maken zich terecht zorgen, stelt Roel Deseyn: “We willen geen televisiemodel voor het internet. Het internet moet een open platform blijven waar telecomoperatoren of hardware fabrikanten geen voorselectie maken van websites en diensten.  Internet is zoals een publieke haven: ieder schip moet welkom zijn. De prijs om voor anker te gaan en de kwaliteit van het lossen en laden mag niet afhangen van de kleur van het schip of zijn bemanning."

 

Tot op heden was internet neutraal. Maar de laatste jaren waren er verschillende incidenten en intenties om het open karakter van het internet te schaden. Verschillende Europese operatoren blokkeren of discrimineren legaal internetverkeer. In België verboden twee mobiele operatoren het telefoneren via een app over de internetverbinding.

 

Het Europees Parlement stemde in april 2014 over een richtlijn ter versteviging van de internetneutraliteit.

Ivo Belet: "Het Europees parlement gaat minder ver dan wat de Amerikaanse telecomwaakhond FCC voor ogen heeft. We willen internetneutraliteit vrijwaren maar tegelijk  operatoren toelaten te innoveren met gespecialiseerde diensten die over hetzelfde fysieke netwerk verlopen (digitale tv, IP telefonie etc.)."

 

Roel Deseyn: “We dringen in de eerste plaats aan op een Europees akkoord onder het Lets voorzitterschap. Maar als dat uitblijft, moeten we op Belgisch niveau zelf stappen ondernemen naar het voorbeeld van Nederland, Frankrijk en de VS. De internetinnovatie is in deze landen niet tot stilstand gekomen, integendeel.”