Mensen moeten toch geen drie gsm’s kopen om overal bereik te hebben

We horen het maar al te vaak en vooral als we naar iemand bellen die in de Westhoek woont. "Ik ga je moeten laten, want ik heb hier geen ontvangst meer". Kan niet in dit digitale tijdperk volgens CD&V Kamerlid Roel Deseyn. "Goede bereikbaarheid is een verantwoordelijkheid van de operatoren, die nu tekort schieten. Minister van Digitale Agenda, De Croo moet de eisen voor operatoren verstrengen zodat de gsm-dekking eindelijk verbetert", klinkt het bij een overtuigd parlementslid. Op sommige plaatsen is maar één van de drie netwerken beschikbaar. Mensen moeten toch geen drie gsm’s kopen om overal bereik te hebben?

Mobiele communicatie is een basisbehoefte, maar veel burgers kunnen er geen gebruik van maken omdat er onvoldoende dekking is. Ook de Krant van West-Vlaanderen onderzoekt via haar website hoe het voor de hele provincie zit. Na één dag kregen ze al meer dan 100 meldingen binnen uit de hele provincie, van mensen die in grensdorpen wonen maar even goed in groene villawijken waar het signaal door bomen wordt verstoord. Er blijkt dat ook sms en mobiel internet vaak te wensen overlaat.

Ons land verdient volgens Deseyn een performant mobiel netwerk. "Er zijn nog diverse zwarte vlekken in het netwerk waar de gsm ontvangst zelfs buitenshuis zeer beperkt of onbestaande is. De gsm-licenties lopen tot 2021. De vernieuwing biedt een opportuniteit om België een klasse hoger te doen spelen op vlak van mobiele telecommunicatie. Een netwerk dat zonder uitzonderingen en ongeacht locatie en tijdstip beschikbaar is, is de basisvereiste voor heel wat mogelijkheden voor innovatie: van handige apps, tot digitale radio en zelfrijdende voertuigen", zegt Deseyn die er Minister De Croo al meermaals over interpelleerde in het federaal parlement. Hij diende tevens een wetsvoorstel in dat de mobiele operatoren verplicht om mobiele telefonie en internet met een snelheid van ten minste 3 Mbps beschikbaar te maken voor 99,9 % van de Belgische bevolking.

Hij gaat verder: "Een goed mobiel bereik en voldoende piekcapaciteit is in het belang van de gebruiker, de openbare veiligheid en het thuisfront. Mobiel kunnen bellen en surfen is tevens een absolute vereiste voor wie onderneemt. En het vlot kunnen bereiken van de huisarts of nooddiensten is zelfs van levensbelang", aldus Deseyn.