De gemeente Kruisem verkoopt het gebouw van de dekenij van Kruishoutem. Het gebouw, uit de 19de eeuw, is een unieke en ruime pastorijwoning. Hier woonde en werkte jarenlang de deken van de dekenij Kruishoutem, ook het secretariaat van de parochie was hier gevestigd. Ondertussen is de dekenij opgegaan in de dekenij Oudenaarde en woont de pastoor van Kruishoutem in de gerenoveerde pastorij in Lozer.

Dit wil dus zeggen dat dit unieke en geklasseerde gebouw leeg is komen te staan. Na toestemming van het bisdom heeft de gemeente Kruisem nu beslist om het gebouw met bijhorende tuin en garages te verkopen. Het gebouw met, naast leefruimtes, burelen met aparte inkom en 9 slaapkamers, staat op een perceel van 3.800 m2 in de Pastorijstraat, in het centrum van Kruishoutem. De ruime tuin biedt mooi zicht op de weides rond het kasteel van Aaishove.

In het gebouw, dat begin jaren 2000 volledig gerenoveerd werd, bevinden zich ook unieke muurschilderingen, wat het sfeervolle karakter van de pastorij nog versterkt. Het domein is afgebakend met een historische pastorijmuur. Wie een virtuele tour wil, kan doorklikken via https://immovisit.be/zt/vtovlpastorij15/.

Het gebouw wordt online verkocht via het biddit platform. De verkoop wordt in goede banen geleid door het notariskantoor Van Caenegem & Van Caenegem. De instelprijs is vastgelegd op slechts 520.000 euro. Bieden kan vanaf 21 april tot 29 april 2021 via https://www.biddit.be/nl/catalog/detail/194840.

De gemeente hoopt met de verkoop middelen te kunnen vrijmaken om verder te investeren in publieke voorzieningen en infrastructuur voor alle Kruisemnaren. De ambitieuze investeringsagenda, in wegen, fietspaden en gebouwen van de gemeente kan zo gerealiseerd worden terwijl de belastingen in de fusiegemeente toch zijn verlaagd.