Danilith Nokere Koerse editie 2021 staat in het teken van veiligheid. De organisatie houdt rekening met de strengst mogelijke protocollen om COVID tegen te gaan, maar er is meer… ook de veiligheid van de renners langs het parcours krijgt dit jaar meer aandacht dan ooit.

Een veilig parcours

Voorzitter Robrecht Bothuyne: ‘We willen een trendsetter zijn. Valpartijen in de koers zijn  allicht onvermijdelijk. Maar we zetten dit jaar meer dan ooit in op veiligheid om niet alleen valpartijen te vermijden, maar ook eventuele gevolgen te beperken.’

Koersdirecteurs Rony De Sloovere en Gil Steyvers: ‘Het begint preventief: bij het uittekenen van het parcours zoeken we niet de meest extreme omstandigheden op. Ook gaan we in overleg met de politie en de wegheerders, zowel van de steden en gemeenten als het Vlaams gewest, om tot een veilig parcours te komen.’

Nieuw dit jaar is dat er een uitgebreide risiso-analyse is gemaakt van het parcours. De ‘Event Safety Manager’, Peter Martens, heeft elke meter van het 195 kilometer tellende parcours onderzocht op mogelijke risico’s. Geen putje, paaltje of middengeledeider die niet in kaart is gebracht. Telkens wordt aangegeven wat moet gebeuren om het risico in te perken: het wegdek aanpakken, stootkussen, signalisatie, extra seingevers,… Martens: ‘Op basis daarvan is ook een handleiding gemaakt voor de ploegleiders. Het gaat voor de mannenwedstrijd om een 131 pagina’s tellend document, met foto’s en aandachtspunten voor de renners. De renners kunnen op die manier zowel op voorhand als tijdens de wedstrijd gewaarschuwd worden voor gevaar.’

Om het parcours te beveiligen wordt samengewerkt met Boplan: het bedrijf uit Wevelgem voorziet stootkussens en beschermende totems die geplaatst worden op of bij gevaarlijke punten om zo de renners te beschermen. Maar de organisatie voorziet zelf nog eens bijkomende signalisatie en beveiliging rond bijvoorbeeld verlichtingspalen in de laatste kilometer. Ook worden richting finishlijn op Nokereberg alleen nadars zonder uitstekende pootjes gebruikt.

Tijdens de wedstrijd wordt de situatie op en rond het parcours voortdurend in de gaten gehouden door een veiligheidsteam met politie, brandweer, organisatie, enz. Zo kan ingegrepen worden waar en wanneer nodig.

Na de wedstrijd is er een debriefing en worden eventuele verbeterpunten voor een volgende editie opgelijst.

Corona-maatregelen

Dit jaar gaat Danilith Nokere Koerse door zonder toeschouwers. Het besluit van de gouverneur van 16 februari 2021 verbiedt immers nog tot 5 april 2021 uitdrukkelijk alle publiek aan de start, aankomst, hellingen en kasseistroken. Sta je toch langs het parcours, omdat je er woont, hou dan rekening met de veiligheidsmaatregelen, het samenscholingsverbod en de mondmaskerplicht. Ook randevenementen of bijkomende commerciële activiteiten en drones zijn tijdens de wielerwedstrijd niet toegelaten.

“Bij Danilith Nokere Koerse hoort veel volk en ambiance, maar dit jaar kan dit niet. Nu moeten we er alles aan doen om het publiek weg te houden van het parcours. Daarom nemen we als organisatie samen met startstad Deinze, de gemeente Kruisem en de politiediensten een aantal veiligheidsmaatregelen.”, deelt voorzitter Robrecht Bothuyne mee. Dit houdt in dat 

  • de startzone in Deinze verhuist naar de buurt van het stadion van SK Deinze;
  • de Stadionlaan daar afgesloten wordt voor het publiek;
  • ook de aankomstzone in Nokere afgesloten wordt; hier worden stewards voorzien die het publiek zullen tegenhouden;
  • ook langs de hellingen en de kasseistroken van het parcours geen publiek toegelaten is (= publiekvrije zones). Op die locaties plaatst de organisatie duidelijke signalisatie;
  • er een verkeers- en parkeerverbod geldt in de straten richting kasseistroken en hellingen. Dit zal heel duidelijk aangegeven worden.

“We nemen ook maatregelen om het contact tussen de renners enerzijds en de organisatie anderzijds veilig te laten verlopen. Zo zullen zowel de renners als de leden van de organisatie vooraf worden getest op Covid-19. Bovendien is er een aangepaste podiumceremonie, zonder gasten, en sluiten we de teamzone met de ploegbussen af.”, kondigt de gedelegeerd bestuurder en koersdirecteur Rony De Sloovere aan. 

De politiediensten zijn een belangrijke partner; zowel voor de verkeersveiligheid als om de corona-maatregelen te laten respecteren. “Bij het niet naleven van deze verkeers- en covidmaatregelen zal de politie streng optreden en verbaliseren. Daarnaast zetten we ook in op preventie, want voorkomen is beter dan genezen. Voor deze wielerwedstrijd zullen 63 politieagenten ter plaatse zijn om de situatie in de gaten te houden, ” zegt korpschef Joost Duhamel.

“Opdat deze wielerhoogdag in onze gemeente vlot en veilig zou kunnen doorgaan, treffen we voor het doorgaand en plaatselijk verkeer een aantal verkeersmaatregelen. Zo zal er in een aantal straten een parkeer- en verkeersverbod gelden en zal je in verschillende straten slechts in één richting kunnen rijden”, merkt burgemeester Joop Verzele op.

Op de cruciale punten zullen politieagenten en seingevers het verkeer begeleiden. Deze maatregelen zullen ook impact hebben op het busvervoer. Het centrum van Kruishoutem wordt verkeersluw gemaakt. Hiervoor werd een circulatieplan opgemaakt. Verkeer dat niet in het centrum hoeft te zijn, moet deze omleiding volgen.

Zowel de organisatie als de politie en de gemeente vragen met aandrang om tijdens de wedstrijd niet langs het parcours te staan maar de koers thuis te volgen via TV of radio. Ook wielertoeristen blijven beter uit de buurt van het parcours.

In samenwerking met VRT Sporza zorgt de organisatie voor een extra lange Tv-uitzending: de uitzending start al om 14.30 u. met interviews aan de start in Deinze en een live-uitzending van de wedstrijd voor de mannen. Na de finish van de mannen volgt nog een ruime samenvatting van de vrouwenwedstrijd. Voorzitter Bothuyne: “We bieden de wielerliefhebbers bijna 3,5 uur wielerplezier bij Sporza. Je hoeft dus niks te missen!”

En er is meer… Wie thuis naar de koers kijkt en een foto vanuit de zetel met een Ename of ander Roman-bier in de hand post op Facebook en Danilith Nokere Koerse tagt, wint misschien wel 10 bakken Ename Blond. Bothuyne: “Er zijn prijzen voor de 10 meest originele berichten. In totaal worden niet minder dan 55 bakken verdeeld, dus waag zeker je kans.”