MEN ELITE:

Op woensdag 16 maart starten 2 keer 20 ploegen in Deinze aan hun Danilith Nokere Koerse. Voorzitter Robrecht Bothuyne: ‘Met kleinere pelotons mikken we op een veilig en spectaculair wedstrijdverloop. Zowel de mannen als de vrouwen krijgen een vernieuwd parcours voorgeschoteld met respectievelijk 25 en 15 kilometer kasseien. Beide wedstrijden zijn ook live te volgen op TV.’ Eerder werd ook al bekend gemaakt dat Danilith Nokere Koerse als eerste wedstrijd het prijzengeld van mannen en vrouwen gelijk trok.

Niet minder dan 10 World Tour ploegen, 8 procontinentale teams en 2 Vlaamse continentale ploegen starten in de 76ste Danilith Nokere Koerse. Koersdirecteur Rony De Sloovere: ‘We zijn blij met de aangekondigde teams. We zijn ervan overtuigd dat op 16 maart een topdeelnemersveld aan de start zal komen in Deinze.’

Namen om in de gaten te houden zijn onder andere:

  • Ex-winnaars Ludovic Robeet en Timothy Dupont, beiden uitkomend voor Bingoal Pauwels Sauces WB. Zij zullen met hun ploeg er zeker op gebrand zijn zich opnieuw te tonen.
  • Jong spurtgeweld: Arnaud De Lie van Lotto-Soudal bewees in Mallorca al te kunnen winnen. Jordi Meeus van Bora-Hansgrohe is ambitieus aan het seizoen begonnen en heeft Nokere aangestipt, net als Jake Stewart van Groupama-FDJ. Hij werd vorig jaar al tweede in de Omloop en zesde in Nokere en wil nu bevestigen.
  • Ervaren spurtgeweld: Tim Merlier zou graag niet alleen op de affiche het podium van Danilith Nokere Koerse sieren, maar zal onder andere een andere ex-kampioen van zijn land op zijn weg vinden; Pascal Ackermann is de kopman van UAE Team Emirates, de ploeg in vorm. Bij QuickStep Alpha Vynil is ex-winnaar Fabio Jakobsen eerste reserve. Als hij aan de start verschijnt, is hij meteen topfavoriet, na zijn overtuigende zege in Kuurne!
  • Flandriens: streekrenner Sep Vanmarcke bewees al in vorm te zijn met een tweede stek in de Tour de la Provence in februari; nu is hij gebrand op een overwinning. Bert Van Lerberghe van Quick-Step Alpha Vinyl is een andere streekrenner, geboren en getogen vlakbij het parcours kent hij Nokereberg als geen ander. Bij Lotto-Soudal wordt onder andere Florian Vermeersch verwacht, met zijn tweede plek in Parijs-Roubaix bewees hij al dat die 25 kilometer kasseien in Danilith Nokere Koerse geen probleem zouden mogen zijn voor hem…
  • Dark horses: Hugo Hofstetter van Arkea-Samsic werd derde in Kuurne en tweede in Le Samyn. In Nokere gaat hij op zoek naar de zege. Hij stond in 2018 al op het podium! Rasmus Tiller van het Noorse Uno-X-team reed top-10 in de Omloop en in Le Samyn. Sterke Noorse beer! Casper Pedersen is dan weer Deens dynamiet, won eerder al Parijs-Tours en nu kopman van Team DSM. Bij Sport-Vlaanderen-Baloise rijdt heel wat jong talent, maar Rune Herregodts is zeker één van de beteren; won al een rit in de Ruta del Sol en steekt in bloedvorm!

WOMEN ELITE:

De dames-versie van Danilith Nokere Koerse is nog maar aan de 3de editie toe, maar mag al de tweede keer in UCI ProSeries organiseren. Voor het eerst wordt de wedstrijd ook live uitgezonden op VRT-Sporza, op Canvas en op Eurosport. En de kijkers zullen niet teleurgesteld zijn… Niet alleen is er een attractief parcours, gelijk prijzengeld aan dat van de mannen, ook en vooral zijn ’s werelds topploegen aan de start in Deinze.

Koersdirecteur Gil Steyvers: ‘Van de 14 Women’s WorldTeams zijn er 12 startgerechtigd in Danilith Nokere Koerse. Daarnaast starten nog 8 sterke continentale teams. We zijn tevreden met het kwalitatieve deelnemersveld.’

Rensters om in de gaten te houden zijn onder andere:

  • Lotte Kopecky is de kopvrouw van het Belgische wielrennen en van Team SD Worx. Ze is op zoek naar de eerste zege van het jaar, maar de vorm groeit!
  • Lorena Wiebes van Team DSM is ex-winnares in Nokere, maar bewees met een derde plek in de Omloop al dat ze terug in vorm is.
  • Marta Bastianelli van UAE Team ADQ won dit seizoen al 3 keer. De ex-wereldkampioene is bijzonder snel aan de meet en kan de kasseien goed verdragen. Een topfavoriete!
  • Marianne Vos van Team Jumbo-Visma is overal en altijd een topfavoriete. Meervoudig wereldkampioene op de weg en in het veld. Een fenomeen dat misschien ook Nokere aan dat rijkgevuld palmares kan bijschrijven.
  • Grace Brown (FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope) won vorig jaar in De Panne, stond al op het podium in Nokere, de Ronde, Luik-Bastenaken-Luik en de Brabantse Pijl. Zeker mee rekening te houden en bovendien een sterke ploeg achter de hand!

PS: Danilith Nokere Koerse dat zijn 3 wedstrijden. Op 12 maart is er eerst de internationale junior-koers met 25 ploegen aan de start, waarvan 13 buitenlandse. Er staan ploegen uit 10 verschillende landen aan de start in Deinze. Onder andere de zoon van Bradley Wiggins staat aan de start met zijn team, geleid door Joe Pidcock, vader van… . In Nokere investeren we dus voluit in het jeugdwielrennen!